Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KDU: Idrottsklubbarna ska inte betala för polisens extrainsatser vid matcher

Nyligen meddelade regeringen att reglerna för hur polisen får ta betalt av idrottsklubbar för extra-insatser i samband med matcher ska ses över.

Detta är något som vi unga kristdemokrater välkomnar. Vi har sett hur reglerna kring bevakning av idrottsevenemang får helt orimliga följder och tycker det är beklagligt att polisens insatser för upprätthållande av ordning ska behöva vara en förhandlingsfråga.

Klubbarna själva önskar givetvis inget annat än att polisiära insatser inte ska behövas och satsar såväl tid som pengar på att förebygga den negativa läktarkulturen. Att dessa insatser hittills inte räckt till är beklagligt, men ska klubbarna straffas för det?

Det tycker inte vi unga kristdemokrater. Läktar-våldet runt om i landet och i just detta fall i Stockholmsregionen, skapas av människor. Människor som ser klubben som en ingång till våldsverksamhet och inte som en chans att njuta av högklassiga idrottsprestationer. De som ska straffas är därför de människor som valt att frångå sina moraliska skyldigheter, inte klubbarna som gör allt i sin makt för att upprätthålla sina.

Den stora kostnaden som i och med beslutet kommer att föreskrivas klubbarna riskerar också att drabba omfattningen på klubbarnas verksamhet, som ju är betydligt större än den som sker på elitnivå. Att hålla all föreningsaktivitet igång samtidigt som klubbarna tvingas betala mångmiljonbelopp för polisbevakningen blir en svår ekvation att lösa. Den ökade kostnaden kommer med all sannolikhet att åläggas publiken, i form av höjda biljettpriser, och riskerar också att leda till slutet för idrottsaktiebolagen som för vissa klubbar är ett måste rent ekonomiskt.

För KDU är det en självklarhet att polisen får sin finansiering via skattsedeln, inte genom att fakturera enskilda företag eller medborgare. Polisens uppgift är att upprätthålla lag och ordning, inte att dubbelbeskatta medborgare. Den principen måste gälla vare både utanför en ishockeyarena och vid Medborgarplatsen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel