Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Killarna dominerar på Pettersbergsskolan

På högstadet är åtta av tio elever pojkar. Det vill politikerna ändra på.

Annons

Den sneda könsfördelningen har funnits i något år, men förstärkts av att många av de ensamkommande pojkarna, de flesta med afghanskt ursprung, har hamnat på Pettersbergsskolan.

– Det beror på att vi har haft plats men också på att vi har goda förutsättningar att ge eleverna rätt undervisning, säger Peter Larsson, rektor på Pettersbergsskolan som fram till nyligen hette S:t Ilian.

Peter Larsson ser egentligen inget problem med att kring 80 procent av eleverna i de högsta årskurserna är killar.

– Visst önskar vi spegla samhället i stort. Men vi har alltid varit en mångkulturell skola och lärarna här är vana att arbeta med nyanlända som har olika etisk och religiös bakgrund.

Det är främst de kommunala skolorna som tagit emot asylsökande elever. Få av de nyanlända har nyttjat det fria skolvalet. Eleverna har därför hamnat där det funnits plats.

Förutom på Pettersbergsskolan har också skolorna på Bäckby, Skiljebo och Önsta en stor andel asylsökande elever. Men även de kommunala skolorna i Irsta och Tillberga har klasser med asylsökande barn. Sammanlagt handlar det om knapp 300 asylsökande elever, varav ett 20-tal går i någon av de fristående skolorna.

Men även på övriga kommunala skolor dominerar killarna. Genomsnittet för samtliga årskurser i de kommunala skolorna är 66 procent pojkar, medan det för de fristående skolorna är 48 procent.

Vicki Skure Eriksson (C) är ordförande i grundskolenämnden. Hon är inte nöjd med könsfördelningen.

– Det kan bli en viss jargong när det är mycket pojkar, skolan kan upplevas hårdare. Sådant måste vi vara observanta på.

Räknar man in även förskolan och gymnasiet finns det för närvarande 800 asylsökande barn- och ungdomar i Västerås. Vicki Skure Eriksson vill att de yngre barnen fördelas mer jämnt när de kommer upp i skolåldern.

–Vi ser en trend, som håller i sig över tid, att tjejer oftare än killar väljer de fristående skolorna istället för de kommunala. Varför det har blivit så ska vi nu analysera.

__________________________________________________________________________________________________

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare- och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. http://vlt.se/app