Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kina på charmoffensiv

Hundra kinesiska artister av toppklass gästar Västerås i dagarna för att delta i en kulturfestival.

Huvudattraktionen under Luxfestivalen är en stor galaföreställning i Konserthuset på fredag. Det blir också flera andra uppträdanden i Västerås under torsdag–söndag och på biografen Elektra visas kinesisk film.

Varje år gör kinesiska artister en charmoffensiv i utlandet under namnet China Today. I år har turen kommit till Sverige och det är Malmö och Västerås som fått de bästa god-bitarna i programmet.

- Vi hoppas att festivalen ska bidra positivt till att utveckla den vänskapliga relationen mellan Kina och Sverige, säger Kinas Sverigeambassadör Lan Lijun.

Västeråsaren och världspianisten Patrik Jablonski är tillsammans med hustrun och operasångerskan Petra Jablonski ansvarig för det lokala arrangemanget. Efter att ha besökt motsvarande evenemang i Malmö i början av veckan har han höga förväntningar.

– Så höga man kan ha. Det är Kinas elit inom dans, akrobatik och musik.

Kinas litteratur- och konstfederation har valt ut de artister som skickats till Sverige. Den spektakulära höjdpunkten vid fredagens uppvisning i Konserthuset väntas bli akrobatduon Wu Zhengdan och Wei Baohua, som uppträdde för kronprinsessan Victoria och Daniel vid galaföreställningen kvällen före deras bröllop.

Paret – de är gifta med varandra – har framträtt i hela världen med sin show till musik ur Svansjön.

Utöver artisterna kommer också ett hundratal företrädare för näringsliv, kulturliv och Kinas Sverigeambassad.

Först på plats är en filmdelegation som deltar när en kinesisk filmfestival på torsdagen invigs på Elektrabiografen. Fem filmer har valts ut att representera Kinas enorma filmproduktion.

– Tanken är att filmerna ska presentera Kina som det varit och som det är i dag, säger delegationens ledare Liu Xiuwen, som är vice generalsekreterare för Kinas filmartisters förbund.

Vid invigningen visas den storslagna filmen Mei Lanfang som handlar om Pekingoperans största stjärna genom tiderna. Rollen som den unga Mei Lanfang gjordes av Yu Shaoqun som nu är i Sverige och gästar torsdagens festivalinvigning.

I Luxfestivalen ingår även en företagarträff samt två kammarmusikkonserter på Culturen, med bland andra Patrik och Petra Jablonski.

På Culturen visas också målningar av den kinesiska konstnären Qin Bailan.