Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kirurgen gjorde inte fel – men borde ha gjort rätt på annat sätt

En man från Västerås blev opererad för en förträngning i nacken. Operationen gick bra, men hade man gjort ett mer omfattande ingrepp hade han kanske sluppit forsatt värk.

Vintern 2015 blev mannen opererad mellan två kotor i nacken på ortopedkliniken vid Västmanlands sjukhus i Västerås efter att ha haft en längre tids värk i ena axeln och i armen.

Läs även: Gammal man avled efter fallolycka på sjukhuset – vården får kritik

Operationen gick bra men efteråt hade mannen domningar och fortsatt värk i armen. Mannen fick också besked från en ortoped på ett sjukhus i Stockholm som sade att om man hade utvidgat operationen till tre kotor hade han kunnat bli helt smärtfri. Efter det beskedet anmälde mannen kliniken i Västerås till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Läs även: Sjuksköterska mister legitimationen efter "gravt alkoholmissbruk"

Ivo har nu granskat ärendet och kommer fram till att det inte gjordes några fel vid operationen, men att resultatet inte blev som förväntat och att man säkert hade nått ett bättre resultat om man utvidgat operationen. Med det ställningstagandet avslutar Ivo ärendet.

Läs även: Fick medicin trots allergi – kan ha skadat levern

I Ivos beslut framkommer det också att verksamhetschefen vid kirurgen i Västerås anser att det går att göra om operationen och inkludera den tredje kotan, medan läkaren i Stockholm säger att det inte går att göra om operationen.