Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kjell Gustavsson: Hoppas på omprövning och nytänkande i Surahammar

Mitt i natten ringde Surahammars kommunalråd Britt-Inger Fröberg. Hon ursäktade sig för att hon väckte mig, men sa att hon inte kunde vänta till morgonen. Det var något viktigt hon ville berätta, som hon trodde att jag gärna ville höra. Jag blev naturligtvis klarvaken och lyssnade alltmer förundrad.

Om bara några dagar ska kommunfullmäktige besluta om att bygga bostäder i en skogsdunge vid Sagavägen på Skogslundsområdet, ett naturområde som kommunen bevarat som parkmark sedan mitten av 1930-talet. Jag och en del andra boende har protesterat mot byggplanerna, men hittills inte fått något som helst gehör. Nu berättade kommunalrådet att hon hade ändrat sig. Hon skulle argumentera för att grönområdet bevaras. Och hon hade goda förhoppningar att få med sig sina partikamrater.

Ju grundligare hon hade satt sig in i ärendet, desto mer övertygad hade hon blivit att kommunen var inne på helt fel spår. Hon hade kommit till insikt om hur viktiga de tätortsnära grönområdena är för människors hälsa och allmänna välbefinnande. Att fälla träd och utrota växt- och djurarter under ett år som av FN utlysts till ”den biologiska mångfaldens år”, tyckte hon inte alls kändes bra. Och hon hade lärt sig att även små skogsdungar har stor betydelse som filter för luftföroreningar och rening av dagvatten.

Exakt vad som hade fått henne att tänka om visste hon inte. Men hon trodde att hon nog hade påverkats av det rödgröna samarbetet på riksplanet och de diskussioner det fört med sig. Hon hade förstått att det inte längre går att betrakta miljöfrågorna som en bland många andra frågor. Eller att miljöarbete är något man kan syssla med först när tillväxten är hög och alla har jobb. Det är en förlegad syn, som hon sa. I stället skulle hon nu verka för en grön omställning av hela samhället. Och Surahammar ska bli ett föredöme, slog hon fast, och framhöll att ett gott liv måste byggas i samklang med naturen och med respekt för de ekologiska samband som vi själva är en del av. Så poängterade hon vikten av långsiktighet och helhetstänkande. Om vi tar kommunens slogan ”för barnens skull” på allvar kan vi inte fortsätta att förstöra miljön och utrota en massa arter. Därför ska skogsdungen där du bor få vara kvar, meddelade kommunalrådet.

Precis när jag skulle börja berömma hennes klokhet och starka miljöengagemang, vaknade jag och insåg att alltsammans bara var en dröm. Först kände jag mig väldigt besviken. Men jag tror på drömmar. Det här var säkert ett tecken på att en omprövning och ett nytänkande är på gång i Surahammar.

Eller, vad säger Britt-Inger Fröberg?

Kjell Gustavsson

Surahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel