Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kjell Gustavsson: Visst finns det andra alternativ

Annons

Först blev jag glad när jag läste Britt-Inger Fröbergs replik. Min dröm om nytänkande såg ut att besannas. Naturen ska behandlas varsamt och inga ingrepp göras i onödan, skriver hon.

Sedan ser jag att detta bara gäller i princip, inte i det här konkreta fallet. Och så brukar det vara. I allmänna planer och valprogram är alla miljövänner. Men när det kommer till praktiska beslut glöms de fagra orden lätt bort.

Politiker ska väga olika intressen mot varandra och göra helhetsbedömningar, framhåller Fröberg. Men varför är det nästan alltid miljön som får stryka på foten? Kanske är svaret att igelkottarna, hackspettarna, koltrastarna och humlorna har svårt att göra sina röster hörda. Vart ska de ta vägen nu när Surahammars kommun förstör deras livsmiljö?

Visserligen skriver hon att de ytor som blir kvar ska få ett starkt skydd. Men detta är att vilseleda. Det som återstår är för lite för att hysa de arter som lever där i dag. Dessutom utgör den nuvarande skogsdungen bara drygt hälften av det ursprungliga grönområdet. Resten har redan bebyggts, liksom en flera gånger större intilliggande grönyta.

Vid varje exploatering har flera politiker före Fröberg lovat att resten ska bevaras men vilket värde har dessa löften haft? Att exploatera grönområden bit för bit, är ett uttryck för de små stegens tyranni. Varje steg upplevs inte som så stort, men slutresultatet blir förödande för både människor och djur.

Fröberg skriver att det inte finns några alternativ. Jag har dock tre ritningar från kommunen som visar alternativa placeringar, som enligt kommunen bara ”bedömts som olämpliga”.

Jag hoppas att Fröberg kan förklara på vilket sätt de tre alternativen inte är genomförbara. För dem som lever i skogen, och för oss som bor nära den, är i alla fall alternativen bättre.

Kjell Gustavsson

Surahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel