Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kjell Strandberg: Kannibalism och inavel en katastrof för tillväxten

Ekonomisk tillväxt är grunden för utveckling och välfärd. Trots att detta är en självklarhet för de flesta, så är det förvånansvärt många som inte tagit till sig det fullt ut. Många lever i tron att tillväxt kan köpas från hyllan i vilken kiosk eller matvaruaffär som helst.

Detta gäller i väldigt hög grad även den attityd man möter hos många av de folkvalda och offentlighetens tjänstemän och byråkrater. Detta är ett faktum både på läns- och kommunalnivå i Västmanland och Västerås, men även nationellt i Sverige. Men jag kan se stora skillnader mellan länder och regioner. Jag kommer här med svidande kritik mot många aktörer i Sverige och deras förhållande till både behovet och nyttan med globala affärer.

Det torde knappast ha undgått någon av läsarna på VLT Debatt och så även alla inom min personliga privat- och jobbsfär, att jag är en hängiven och fanatisk global tillväxtentreprenör som värnar om gränslös export, import och internationell handel. Min mission är att hållbar och långsiktig ekonomisk tillväxt var helst i världen skall byggas upp utan gränser och protektionism. Jag hävdar med bestämdhet att huvuddelen av den totala framtida tillväxtökningen kommer att skapas av nya, små och medelstora företag, varför fokuseringen av stöd och hjälp också skall ske på dessa.

Men tyvärr saknas en kvalificerad, hän-given och kompetent satsning på dessa företag. Satsningar som det offentliga etablissemanget och många andra aktörer allt för ofta ägnar sin kraft åt, är att prioritera och därmed fortsätta göda en inre marknad som endast leder till en ond och hård ”kannibalism” med förödande inavel. Alla aktörer som jag sätter upp på denna ”kanniballista” är de som jag menar hämmar, förstör och försvårar en godartad och hållbar tillväxt.

Denna lista innehåller många namn och därför omöjlig att delge här på grund av utrymmesskäl. Däremot skall jag på något sätt senare återkomma med genomlysning, synpunkter och redovisning på så många som möjligt av listans namn, men då med var och en i taget.

Alla aktörer som är med och bidrar till denna tillväxtkannibalism, genom sitt sätt att agera felaktigt, eller inte agera alls, må sedan vara på grund av inkompetens, attityd, likgiltighet eller trötthet, är alltid lika förkastligt och tragiskt och skall bekämpas. Alla satsningar där någon enda krona har sitt ursprung från våra skattepengar, skall granskas utifrån den nytta varje krona åstadkommer.

Jag arbetar själv efter en min konstruerade modell som jag kallar kärntillväxtmodellen (KTM). Kort kan KTM beskrivas som tre kärnområden med klara skiljelinjer mellan varandra, men där kärnorna har ett tätt och nära samspel för att nå den optimala ekonomiska tillväxten.

Till min stora glädje känner jag att tiden arbetar för en bättre insikt och förståelse för KTM- modellen med dess grundtänk. Flera länder i världen har tagit till sig tänket och praktiserar det med stor framgång. Det finns även regioner i Sverige där förståelsen, insikten och acceptansen för detta sätt att arbeta i skapandet av ekonomisk tillväxt är större än hos andra. Dessa regioner tilldrar sig då helt naturligt ett större intresse av entreprenörer med globala visioner.

Jag är därmed helt säker på att de länder och de regioner som inte arbetar aktivt och med rätta personella kompetenser i att stärka sitt land eller regions internationella handel för nya, små och medelstora företag, kommer att halka efter i skapandet av ekonomisk tillväxt och därmed få en försämrad välfärd.

Vill vi ha det så? Inte jag och säkert många andra, därför skall vi stå upp på barrikaderna och kraftfullt verka för en förändring mot det bättre.

I ett valår så är hörbarheten bättre, så låt därför budskapet och kampen flöda med extra kraft nu.

KJELL STRANDBERG

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel