Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klamydia vanlig åkomma i länet

Könssjukdomen klamydia är mycket vanlig i Västmanland. Sedan årsskiftet är andelen personer som smittats högst i hela landet.

De flesta som drabbats är ungdomar och unga vuxna mellan 15 och 25 år.

– Mellan tre och fyra personer i Västmanland får klamydia, varje dag, året runt, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Under årets första sju månader rapporterades 715 klamydiafall i länet, det motsvarar 283 smittade per 100 000 invånare. Ingen annanstans i landet andelen smittade så hög.

Att klamydia är vanlig här i länet är ingen direkt nyhet, men det här är första gången Västmanland toppar statistiken.

– Varför det är på det här sättet vet vi inte, säger Jan Smedjegård. Nu måste vi analysera siffrorna för att fastställa orsakerna.

Någon motsvarande ökning för andra könssjukdomar har inte kunnat märkas.

– Vi har inte sett någon liknande utveckling när det gäller hiv eller gonorré, och hittills i år har vi inte haft några fall avsyfilis, säger Jan Smedjegård.

För honom är slutsatsen självklar.

– Det föreligger en otvetydig risk att smittas av klamydia vid oskyddade sexuella kontakter, säger han.

– P-piller är bra mot oönskade graviditeter, men det är enbart kondomer som skyddar mot olika former av smitta.

Ett problem på många håll i landet är att under sommaren när den sexuella aktiviteten höjs, inte minst bland ungdomar, håller många ungdomsmottagningar stängt. Bara 48 av landets 187 mottagningar har öppet hela sommaren, i Västmanland bara den i Västerås.