Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för ny friskola

Klara Privata Grundskola tänker ge delar av undervisningen på engelska från sjunde klass.

Skolan ska ha förskoleklass och grundskola årskurs 1–9 samt fritidshem.

Från sjuan bedrivs undervisningen delvis på engelska i ämnena samhällskunskap, geografi och historia.

– Vi har en liten profilering mot internationalisering. Men vi tänker även lyfta fram retorik, sociala färdigheter, matematik och naturvetenskap, säger Anna Nyman på Infokomp, huvudman för skolan.

Undervisningen på engelska får enligt skollagen inte överstiga 50 procent i ett och samma ämne.

Det finns i dag ingen grundskola som har den typen av undervisning i Västerås. Internationella engelska skolan har tidigare fått godkänt av Skolinspektionen men har ännu inte startat.

Kommunen har i ett svar till Skolinspektionen påpekat att om flera skolor får tillstånd så kan kommunala skolor tvingas lägga ned. Skolinspektionen bedömer dock att en ny etablering inte får negativa följder för den kommunala skolan på sikt, bland annat för att årskullarna väntas öka.

Fullt utbyggd räknar Klara Privata Grundskola med att ha 40 respektive 360 elever i förskoleklass och grund-skola. Skolstart sker sannolikt 2013.

Var skolan ska ligga är inte klart. Sedan tidigare driver Infokomp vuxenutbildning på Stora Gatan och Klara gymnasium på Sigurdsgatan i Västerås. Eventuellt hamnar den nya skolan i någon av deras lokaler och de får då flytta till en annan plats.