Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart för nytt museum

Nu är det klart att Västerås får ett nytt museum. Förra veckan skrevs avtalet på och nu kan arbetet börja med att forma ett medicinhistoriskt museum i gamla lasarettet.

– Äntligen! utropar styrelsen i Medicinhistoriska sällskapet Westmannia.

340 kvadratmeter fördelat på fyra rum och en stor korridor väntar i källarplanet på Landstingshuset, det vill säga gamla lasarettet. Väntar på att fyllas med samlade föremål och bilder från Västmanlands vårdhistoria. Och de som med glädje tar sig an arbetet är medlemmarna i Westmannia.

– Det här är ett extremt bra läge och med egen entré också, myser ordföranden Stefan Johanson när han ser sig om i de än så länge kala utrymmena.

Sedan landstinget sålde fastigheten på Stallhagen 2008 har sällskapets samtliga föremål legat nerpackade i kartonger. Endast en mindre monterutställning, som ibland byts ut, finns i Landstingshuset.

Nu väntar ett gediget arbete med att skapa museet. Först ska sällskapet ingå i ett samverkansavtal med landstinget för att få förfoga över de tre samlingarna: Sot och bot, sjukvårdsmuseet och deras egna saker. Så ska lokalerna fixas till innan man gemensamt beslutar temat för utställningen.

– Det är ju inte bara att lägga dit lite prylar, konstaterar Margarethe Bylander som är sekreterare i styrelsen.

– Nej det här är en seriös verksamhet så vi är noga med att gå igenom vilken historia vi vill berätta, påpekar Stefan Johanson.

– Och sedan ska utställningen byggas rent fysiskt ...

Tidigast hösten 2012 tror Westmannia att det nya museet ska stå klart att ta emot besökare.