Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Går inte att fastslå Mohammad Rajabis ålder – kan slippa livstid

 
Sommarstugemorden
Visa alla artiklar

Under torsdagen kom resultatet av Rättsmedicinalverkets undersökning som hade till syfte att avgöra huruvida Mohammad Rajai hade fyllt 21 år när han begick de brott han befunnits skyldig till i tingsrätten.

Enligt Rättsmedicinalverket (RMV) går det inte att avgöra huruvida Mohammad Rajabi hade fyllt 21 år vid tiden för mordet och mordförsöket på Göran Möller och hans hustru.

– Det innebär som jag ser det att det enda man kan utgå ifrån är den id-handling som finns presenterad i målet, säger Mohammad Rajabis försvarare Lars Jähresten.

Den id-handling som har presenterats i rätten uppger att Mohammad Rajabi ska vara född i januari 1996. Det innebär att han skulle ha varit 20 år när brotten som han befunnits skyldig till begicks.

– Det här är uppgifter han lämnade redan under förundersökningen. Det här innebär att det inte är ställt utom rimligt tvivel att han var över 21 när brotten begick, säger Lars Jähresten.

För att kunna dömas till livstid fängelse i Sverige, ska man ha varit 21 år fyllda när brotten man dömts för begåtts. Resultatet från RMV kan alltså innebära att Mohammad Rajabi kan komma att dömas till lindrigare påföljd än livstids fängelse.

Lars Jähresten har ännu inte pratat med sin klient efter att resultatet från RMV:s undersökning kom.

– Jag ska träffa honom på lördag, säger Lars Jähresten.

På måndag den 7 augusti återupptas förhandlingarna i Västmanlands tingsrätt. Då kommer åklagarsidan och försvaret bland annat att plädera i påföljdsfrågan.

Tidning har försökt nå åklagarna, som dock är på semester, för en kommentar.

Läs mer: Tingsrätten: Möller och Rajabi skyldiga till mord och mordförsök

Läs mer: Johanna Möller lider inte av allvarlig psykisk störning – kan dömas till fängelse

För pluskunder: Nu ska Mohammad Rajabis ålder fastställas – ny lag gör kroppsundersökning möjlig