Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Hovrätten friar Johanna Möller för exmakens död

 
Sommarstugemorden
Visa alla artiklar

Johanna Möller frias för anstiftan av mord på sin exmake Aki Paasila. Hon döms dock för mordet och mordförsöket på sina föräldrar. Det stod klart när Svea hovrätt på tisdagen avkunnade domen gällande Sommarstugemorden.

Det råder inga tvivel om att Johanna Möller ville se sin dåvarande make död. Hon har vid flera tidigare tillfällen försökt få andra att mörda honom. Svea hovrätt räknar det som besvärande omständigheter, men frikänner trots det Johanna Möller för anstiftan av mord på honom. Bevisen räcker helt enkelt inte för att utesluta att han faktiskt drunknade i Hjälmaren av en olyckshändelse.

Åklagaren, Jessica Wenna, menar att hon har lagt fram en omfattande utredning, men att mordet var svårt att styrka.

– Det byggde på indicier och vi hade ingen klassisk teknisk bevisning som till exempel DNA, inte heller något erkännande, säger hon.

Läs också: Åklagare Jessica Wenna om hovrättsdomen mot Johanna Möller

Döms ändå till livstids fängelse – kommer att överklaga

Frikännandet innebär att Johanna Möller dessutom frias för grovt bedrägeribrott i samband med att livförsäkringen skulle betalas ut. Det innebär också att Aki Paasilas anhöriga inte längre ska beviljas den ersättning som tingsrätten beslutade om.

När det gäller de övriga åtalspunkterna delar hovrätten den bedömning som tingsrätten har gjort. Johanna Möller döms för mord och mordförsök på sina föräldrar. Straffet om livstids fängelse kvarstår. Däremot vill hovrätten höja skadestånds- och ersättningsbeloppet till Johanna Möllers mor, på grund av det stora fysiska och psykiska lidande hon genomlidit, både under och efter knivattacken.

Läs också: TV: Här är händelserna och huvudpersonerna vid sommarstugemorden

Fick pojkvännen att attackera föräldrarna

Sommarstugemorden hör till de mest uppmärksammade fallen i modern tid. Den 3 augusti år 2016 attackerades ett sovande par i en sommarstuga. Mannen avled medan kvinnan skadades svårt. Tidigt i utredningen riktades misstankarna mot parets dotter, Johanna Möller, och hennes pojkvän, Mohammad Rajabi. Polisen återupptog även en utredning kring Johanna Möllers exmans död. Han hade drunknat vid samma sommarstuga året innan, den 7 augusti 2015.

Västmanlands tingsrätt dömde Johanna Möller, mot sitt nekande, till livstids fängelse för anstiftan av mord på sin exmake, mordförsök på sin mamma och för mord på sin pappa. Mohammad Rajabi erkände att han hade knivhuggit föräldrarna på uppdrag av sin flickvän. Han dömdes till 14 års fängelse och utvisning från Sverige. Båda överklagade domen.

Johanna Möller har nekat till allt

Den 7 november 2017 inleddes rättegången i Svea hovrätt. Johanna Möller yrkade att hon skulle frikännas helt, för samtliga gärningar, medan Mohammad Rajabi ville få sänkt fängelsestraff.

Tingsrättens dom har pekats ut som svag avseende mordet på Aki Paasila. Som bevis för att han blivit mördad genomfördes en obduktion för att mäta mängden kiselalger i hans kropp. Undersökningen visade att väldigt få kiselalger hade ansamlats, vilket skulle tala för att han inte hade drunknat i Hjälmarens vatten. Forskare har dock framfört att mängden kiselalger kan variera mellan tid och plats. Hovrätten kan därför inte utesluta att han faktiskt drunknade i Hjälmaren.

I övrigt har bevisningen varit tung. Precis som förväntat behåller hovrätten straffet för både Johanna Möller och Mohammad Rajabi.

Johanna Möller ska bli kvar i häktet tills domen vinner laga kraft. Avspärrningen vid bostadshuset ska också kvarstå. Möllers försvarsadvokat, Amanda Hikes, meddelade omgående att domen kommer att överklagas.