Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klartecken för skyddsjakt på skarv – 100 fåglar får skjutas: "Meningen är att skrämmas"

Länsstyrelsen i Västmanland har gett klartecken till att 50 skarvar får skjutas i Mälaren och lika många i Hjälmaren.

Beslutet gäller de delar av insjöarna som ligger i Västmanlands län. De 100 fåglarna får jagas och skjutas fram till den 31 december i år. Dock måste jägarna ha licens för yrkesfiske, eftersom skyddsjakten fått klartecken för att skydda insjöfisket i Mälaren och Hjälmaren.

Ansökan om att få bedriva jakten skickades in av Svenska Insjöfiskarens Centralförbund, SIC, som anser att skarven utgör ett ekonomiskt problem för yrkesfiskarna på grund av att fåglarna äter från fisken som fastnar i fångstredskapen, med skador på både fisk och redskap som resultat.

Länsstyrelsen konstaterar i sitt beslut att skyddsjakten inte antas ha någon begränsande effekt på antalet skarvar som lever i och kring Mälaren och Hjälmaren utan att "syftet med skyddsjakten vid fiskeredskapen är att göra skarvarna rädda för att födosöka i anslutning till dessa."

Länsstyrelsen skriver vidare: "För att få avsedd effekt, det vill säga att andra skarvar blir rädda för att fiska i områdena, behöver jakten ske när många skarvar uppehåller sig i området. För att varje skjuten skarv ska leda till så många skrämda skarvar som möjligt bör jakten inte omfatta mer än en skarv åt gången. Jakten på häckande fågel ska i möjligaste mån undvikas."

År 2008 och 2009 sköts runt 90 skarvar i Mälaren och 2010 63 stycken – åren efter det fram till i fjol har omkring 30 skarvar årligen skjutits i Mälaren. I Hjälmaren har under åren 2008–2014 knappt 200 skarvar skjutits varje år, 2015 sköts 116 och i fjol endast 16 stycken på grund av att länsstyrelsen då avslog ansökan om en samordnad jakt.

Vissa områden fredas dock från skarvjakten: Naturreservaten Strömsholm, Asköviken-Tidö och inom fågelskyddsområdena Barkaröviken och Rågsäcken. I naturreservatet Ängsö får skarv endast jagas under perioden 21 augusti till 31 oktober.

Mer om skarvar

Skarvar (Phalacrocoracidae) är en familj med sjöfåglar vars taxonomi är omdiskuterad men som traditionellt placeras i ordningen pelikanfåglar inom släktet Phalacrocorax som omfattar cirka 40 arter. Alla tillgängliga data tyder på att skarvarna är nära besläktade med ormhalsfåglarna (Anhingidae) och sulorna (Sulidae), men kanske även pelikanerna och/eller pingvinerna, än några andra av dagens fåglar.

Skarvar har avlång kropp, relativt lång hals och näbb, fjäderdräkten går främst i mörka färger och de har simhud mellan tårna. De lever i skärgårdar och vid kuster. Skarvar är skickliga dykare och lever uteslutande av fisk.

Skarvarna har en fjäderdräkt som delvis inte är vattenavstötande som hos många andra vattenlevande fåglar, som änder och gäss. Visserligen har skarvarna ett undre skikt av fjäderdräkten som är vattentätt och isolerande men den yttre fjäderbeklädnaden tar in vatten. Detta gör att fågeln tyngs ned vilket gör det enklare att dyka. För att torka det yttre vattenindränkta fjäderskiktet ställer sig skarvarna med utbredda vingar

Källa: Wikipedia