Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassiskt för att skrämmas

Hög klassisk musik skrämmer bort oönskade från allmänna platser. Västerås resecentrum är bara några i raden av tågstationer som anammat tricket.

Västerås. – I flera år har vi använt musiken i tunneln i syfte att får bort de personer som är störande i miljön såsom hemlösa eller så kallade a-lagare som använder platsen som värme- stuga och stör resenärerna. Nu har vi inte alls samma problem som innan, säger Cecilia Granat, pressansvarig på Jernhusen, förvaltare av Västerås resecentrum.

Varje skoldag lyssnar Jan Svensson och Philip Grip från Klaragymnasiet till den klassiska musiken i järnvägsövergången när de går för att äta lunch på stan.

– Vi kallar den psykopatgången. En polare sa att de ville skrämma bort punkare, säger Jan Svensson, 18 år, från Hallstahammar.

Ett stenkast bort dricker Lars Sundkvist öl och berättar att han om han fick välja gladeligen bytt ut den klassiska musiken mot rock’n’roll. Han känner gänget som ibland brukar hänga vid stations-huset.

– Det börjar bli kallt nu och stationen stänger ju under natten, det är samma sak i Stockholm, säger Lars Sundkvist som själv bor på Hammarby i Västerås.

– Klassisk musik kan vara harmonisk för de som bara passerar, men för de som hänger där och stör blir det jobbigt i längden, säger Cecilia Granath.