Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klen ersättning för trauma vid arbetsolycka

Ronny van Rahlen skadades svårt i en arbetsplatsolycka i somras. Nu kräver han en miljon kronor i skadestånd.

Direkt vid olyckan på Euromaint, där olyckan skedde, kallades polis dit. En förundersökning om vållande om kroppsskada inleddes men lades ner. I ett brev till Arbetsmiljöverket skriver Euromaint att verkstaden är besiktigad av Jernhusen, som äger fastigheten, och att Euromaint inte ändrat något. Men förundersökningen lades ner. Det upprör Ronny. Säkerheten var inte tillräckligt hög på Euromaint anser han.

– Det var rätt så hög säkerhet för att få komma upp på rampen, men när man väl var uppe så fanns det ingen.

Efter olyckan har Ronny fått kämpa, inte bara för att komma tillbaka fysiskt, utan även för att få upprättelse. Han skrev till överåklagaren när förundersökningen lades ner och de har tagit upp den igen. Den senaste veckan har han förhörts om olyckan och även lämnat in sina skadeståndsanspråk.

En miljon kronor anser Ronny att Euromaint ska betala. Epilepsin orsakad av traumat kommer han få leva med. Varje dag måste han ta mediciner och får han ett anfall när han är ensam kan han dö.

– Det påverkar mitt jobb väldigt mycket. Skulle jag få ett anfall till så är det kört, i alla fall med jobbet.

Det var en vanlig arbetsdag i juni förra året som olyckan skedde. Ronny jobbar som drifttekniker för företaget Dalkia och var utsänd tillsammans med en kollega till företaget Euromaint i Västerås för att byta drivdon i lysrörsarmaturen. De arbetade uppe på en ramp, varifrån tåg repareras.

Efter en stund behövdes fler drivdon och Ronny gick för att hämta.

Vid ett ställe var skyddsräckena utställda på grund av arbete och endast en smal passage mot väggen gick att gå på.

– Jag koncentrerade mig på att inte trampa på deras verktyg och tittade neråt, berättar Ronny.

Då gick han emot väggen och mot de järnstänger som stack ut från en infälld strömskena.

– Den gick in i halsen, jag kände att något var galet och drog ut den.

Stången gick in i halsen med två centimeter och det blödde kraftigt. Någon ringde 112 och tre minuter senare var ambulans på plats. På sjukhuset väntade ett traumateam som sövde Ronny direkt. Halsen hade svullnat upp och Ronny opererades.

Tre månader senare fick han lämna sjukhuset. Så svag att han använde rullator och med medicin han måste ta varje dag.

– Jag känner mig lite rädd hela tiden, men jag måste se framåt ändå. Det hjälper inte att gräva ner sig.

Sjukskrivningen har också kostat honom stora belopp. Hittills har han fått 6 000 kronor i ersättning från AFA, som han var försäkrad hos via arbetsgivaren. Men enligt honom själv har han förlorat 50 000 kronor på utebliven inkomst, mediciner och sjukhuskostnader.

Men häromdagen fick han ett brev från AFA. Trots läkare som intygar att epilepsin startade med olyckan anser inte AFAs experter det och Ronny får bara ersättning för förlorad arbetsinkomst de första 14 dagarna av sjukskrivningen.

Ronny är besviken men tänker strida, ett skydd han trodde fanns har ryckts bort för honom.

– Det var ett jävla trauma jag var med om. Det var ingen förkylning och jag kom igen rätt fort ändå. Men jag vill varna andra. Man går inte säker någonstans.