Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimataktion: Västmanlandspolitiker kan göra Sverige till klimatföredöme

Just nu pågår FN:s klimattoppmöte i Durban, Sydafrika. Sverige har en unik möjlighet att spela en ledande roll och vara ett föredöme inom klimatpolitiken, men ambitionerna måste höjas.

I dagarna lanserar vi från Klimataktion ett trepunktsprogram för hur Sverige kan driva en kraftfull klimatpolitik. Vi vill uppmana riksdagsledamöter från länet att ta ansvar för klimatet och arbeta för att göra Sverige till en förebild.

Sverige är ett land med ovanligt goda förutsättningar att visa en väg ur fossil-beroendet. Men vår klimatpolitik går i dag i otakt med forskningen och vi ligger efter många andra länder. Genom enkla steg kan Sverige snabbt utveckla sin klimatpolitik, och bidra till att även andra länder följer efter.

För det första bör Sverige ha mer ambitiösa mål för att minska koldioxidmängden i atmosfären. Ledande forskare menar att vi mot slutet av detta sekel måste ner till 350 parts per million (ppm), det vill säga miljondelar koldioxid i atmosfären, för att undvika skenande klimatförändringar. I dag är Sveriges mål 400 ppm och två graders uppvärmning, men vi bör lyssna på spetsforskningen och anta målen om 350 ppm och högst 1,5 grads uppvärmning.

För det andra måste Sveriges regering bestämma sig för att inte låta andra länder köpa och släppa ut det överskott av utsläppsrätter vi skapat genom utsläppsminskningar. När det globala klimatavtalet Kyotoprotokollet löper ut nästa år, finns möjligheter för Sverige att sälja de utsläpp vi minskat till andra länder. Det skulle innebära att något annat land kan betala för att släppa ut uppemot 70 miljoner ton kol-dioxid. Vi anser att en sådan försäljning skulle stå helt i strid med en ambitiös klimatpolitik och kräver att dessa utsläppsrätter inte säljs vidare.

För det tredje måste Vattenfall användas i klimatpolitiken. Det statliga bolaget är i dag storägare i tysk kolkraft och släpper årligen ut cirka 90 miljoner ton koldioxid, långt mer än vad Sverige gör. Företaget måste snarast avveckla sina intressen i fossilkraft, givetvis genom nedläggning av befintliga kolkraftverk. Målet ska vara att Vattenfall blir en ledande aktör i arbetet för en hållbar energiförsörjning och bara gör investeringar i förnybar energi.

Klimattoppmötet i Durban pågår för fullt. Från Västmanlands län sitter Åsa Coenraads (M) i miljö- och jordbruksutskottet. Vår uppmaning till henne är att arbeta för att Sverige går i täten genom att driva på för att ansluta Sverige till målet om 350 ppm kol-dioxid i atmosfären, att Vattenfall används för gröna investeringar och att våra intjänade utsläppsrätter inte ska säljas till andra länder. Genom en ansvarsfull klimatpolitik tar vi också ansvar för vår framtid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel