Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatet har alltid förändrats

Lisbeth Garde skrev i en insändare om att det blir katastrofer när klimatet ändras.Det kan det bli katastrofer och det har bevisligen skett genom årmiljonerna. Att klimatet ändras tror jag alla är eniga om. Att därför använda en härskarteknik och kalla de som har en mer nyanserad bild för "Klimatförnekare" tycker jag är oförskämt. Att hänvisa till SMHI som ett sanningsvittne som knappt kan ge en någorlunda sann prognos för nästa dag är jag tveksam till.

Det vi vet är att klimatet ändras, har alltid ändrats och kommer alltid ändras. Det beror på solen, månen, atmosfärens sammansättning av olika gaser, utbredning av skogar, bränder, vulkanutbrott och så vidare. Det finns många hypoteser. Till exempel så har tidningarna nyligen rapporterat att det var varmare för 150 år sedan än nu. Vi har alltså gått igenom en köldperiod. Under 70-talet var vi på väg in i en istid och alla var rädda för det. Nu tror vissa forskare att det blir en liten istid innan år 2050.

Den som är rädd för koldioxid kanske ska tänka efter innan man sätter barn till världen eller innan hen flyttar in i ett hus av betong. Varje människa släpper ut väldigt stora mängder koldioxid bara genom att leva. Tillverkning av cement står för cirka 4 procent av världens samlade utsläpp av koldioxid. Kolgruvebränder och skogsbränder beräknas stå för runt hälften av alla koldioxidutsläpp.

Så min rekommendation – istället för att jaga upp sig, flytta till ett gammalt trähus, sitt lugnt i soffan och läs en god bok.

Spielbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare