Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatpolitiken vilar på falska datormodeller

Det har kommit dramatiska nyheter om klimatforskningen: Enligt flera internationella media har IPCC nu erkänt att deras datormodeller av klimatet har grovt överskattat koldioxidens verkan. Deras mest dramatiska förutsägelser har slagit fel:

● Den globala temperaturen skulle stiga. Det har den inte gjort på 17 år.

● Havsisen i Arktis skulle vara borta sommaren 2013. Den är 60 procent större än i fjol.

● Havsnivån skulle stiga dramatiskt. Det har den inte gjort.

● Antalet orkaner och deras styrka skulle öka. De har minskat.

● Öknarna skulle breda ut sig. De har blivit grönare.

Detta är en följd av att IPCC liksom i Jeopardy börjat med svaret i stället för frågan: Vilka krafter påverkar klimatet? IPCC utgick från att svaret är ”koldioxiden”.

Om man söker den skillnad människan gör, behöver man som i varje subtraktion två storheter: Dels dagens aktuella läge, dels det läge som de naturliga krafterna skulle ha skapat, vilket man subtraherar från det förstnämnda. IPCC har försummat forskningen om de naturliga krafterna. Därför har de 17 åren blivit en överraskning. De visar att IPCC inte vet vad de naturliga krafterna gör. Således har de aldrig haft underlag för sina katastroflarm, bara falska datormodeller. IPCC började i fel ända!

Under 25 år har datormodellerna varit grunden för den omfattande klimatpolitik som byggts upp i Sverige och EU.

En leverantör som inte kunnat hålla vad han lovat skall man naturligtvis byta ut. Skall Sverige bli ett föredöme, som Lena Ek önskar, skall vi vara först med att nyktert byta till andra leverantörer av forskning än IPCC. Då skall vi minska utsläppen, exempelvis med vindkraftverk, bara om det inte kräver subventioner. Den tyska satsningen på sådana kallar den ansedda affärstidningen Handelsblatt för ”Irrsinn”, vanvett.

Vi bör notera att luftens högre halt av koldioxid haft många gynnsamma effekter. Det är livets gas, som växterna fått lättare att tillgodogöra sig. Skördarna har blivit större, skogen har växt snabbare, öknarna har blivit mindre.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel