Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kliv in i Erikas villa – en resa tillbaka till 60-talet: "Man får aldrig nog"

Att kliva över tröskeln till den röda trävillan är som att göra en tidsresa tillbaka till 1960-talet. Varenda pryl andas 50- och 60-tal och prylarna, ja, de är många!

För Plus-kunder och prenumeranter:

11-miljonersvilla med sjötomt och egen sandstrand är veckans klickraket

Heidi Hed samlar på vintageklänningar – har över 100 stycken

För Plus-kunder och prenumeranter: Marit och Peter bor i Blåsbos äldsta villa och älskar udda antikviteter: "Strunta i vad andra tycker"

Inte mycket avslöjar att vi befinner oss i 21 århundradet.

– Det är väl kaffebryggaren och spisen då, skojar Erika Bergholm när hon visar oss in i villan i Hallsberg som hon delar med sambon Anton och sonen Sixten.

Ända sedan hon var liten har Erika Bergholm haft en förkärlek för gamla ting. Det började med vackra burkar och askar, gick vidare till leksaker och har förgrenat sig till att gälla i princip allt.

– Mamma hade en massa gamla kryddburkar som jag tyckte var fina. Det var så det började, minns Erika.

Och burkar har hon hunnit samla på sig många genom åren. På en av köksväggarna sitter två stringhyllor fyllda till bristningsgränsen: kaffe- och kakburkar, karamellaskar och en oboyburk i plåt och uppblandat med detta en massa små figurer som katter och rådjur, för sånt samlar hon också på.

Köksskåpen saknar luckor och framhäver istället allt vackert porslin på hyllorna. En kryddhylla som Erika hittat i ett hus i Norrland tronar på diskbänken. Den var i ganska dåligt skick när hon kom över den, men Erika har skrapat och målat den och håller som bäst på att byta ut plastlådorna i den mot glas.

Norrland ja. Det är där Erika har sina rötter.

– Jag kommer från Vilhelmina. Jag och Anton träffades på en rockabillykryssning. Vi blev vänner på Facebook och jag hälsade på honom i Askersund en gång, innan jag flyttade dit. Jag tänkte att det får bära eller brista, säger Erika.

Det är fyra år sedan. Nu bor de ihop i Hallsberg och har en tvåårig son tillsammans.

Intresset för gamla ting delar de, även om det för Antons del kanske främst handlar om veteranbilar. Erika berättar att hon går på loppis varje vecka. hon gör många fynd och allt hon hittar får inte plats. Kökslampan och gardinerna byter hon till exempel inför varje ny årstid.

– Man hittar alltid något nytt. Det är ett problem, man får aldrig nog, ler Erika, men berättar att hon inte bara handlar, utan också säljer på loppis.

Läs även: 27 detaljer vi nästan bara ser i Hemnet-annonser: "Det bara måste bo en art director här"

Till vänster om köket finns ett matrum med ingång till ett lekrum. Här finns ett barnbord som Erika har tillverkat själv. Bordskivan har dekorplast och ser ut som det befintliga köksbordet med sitt Virrvarrmönster. Även leksakerna har flera år på nacken. En plåtkarusell fick hon nyligen värderad när Antikrundan kom till Kumla och hon blev mer än nöjd.

– Det känns bra att återanvända och inte bara köpa nytt. Och vår son Sixten verkar dela intresset. Han är älskar att gå på loppis. I en leksaksbutik kanske du köper en leksak för 100 kronor. På loppis kan du få en hel påse för tio. Och det han inte leker med lämnar jag tillbaka, säger Erika.

Det är inte bara prylarna i sig som hon tycker är vackra. Hon gillar att de har en historia också. Att möbler och leksaker har nyttjats och älskats av flera generationer.

Att hon föll för just 50- och 60-talsstilen beror på att hon tyckte att det kändes så glatt.

– Det är fina färger och samtidigt stilrent. I dag är många barnrum ofta grå, svarta och vita, det tycker jag är lite tråkigt. Kruxet är bara att när man väl kommer på att man vill ha något, så hittar man inte allt på en gång. Så det får bli lite provisoriskt, säger Erika och tar som exempel en röd trådstol i barnrummet: Hon har bara hittat en och har kompletterat med andra, nyare så länge.

I vardagsrummet står lp-skivor prydligt uppställda i drickabackar. Gardiner och matta går i djupt rött och matchar den röda stoppade fåtöljen. Bakom soffan finns en trearmad golvlampa som hon förälskade sig i på en loppis i Norrland och som hon satt med i knät i bilen i 80 mil.

– Det var en loppis på en gård och en man var precis i full färd med att tvätta den med högtryckstvätt, den var så skitig. Men jag hann stoppa honom innan den blev förstörd och fick köpa den för 100 kronor, berättar Erika, som inte vill inte lägga mycket pengar på sina fynd.

– Det tycker jag förstör tjusningen med loppis.

TV-bänken i teak har några decennier på nacken, men soffan är ny.

– Vi hade en jättefin soffa förut, men Anton tyckte inte att den var skön. Jag försökte med motargumentet att det inte behöver vara skönt alltid, det kan vara fint också. Men det gick inte hem. Ibland måste man kompromissa, skrattar Erika.

Från hallen leder en trappa upp till övervåningen med snedtak och bjälkar. Vi möts av ett skrivbord med en skrivmaskin och en grå telefon med snurrsladd och skiva. Skrivmaskinen använder hon till att göra inbjudningskort men mest leker Sixten med den och Erika konstaterar nöjt att han faktiskt kommer veta vad det är, till skillnad från de flesta kompisarna.

På övervåningen finns också ett gästrum, Sixtens rum och sovrummet. Sängkläderna, byråerna, tavlorna, ja, allt går i 60-talsstil och Erika skrattar åt mig och fotografen, som gång på gång kommer med nostalgiska utrop.

– Våra kompisar säger att det är som att komma till ett museum när de kommer hit, säger Erika.

Vi får ge dem rätt i det.

Erika Bergholm

Här bor: Erika Bergholm, 28, Ica-biträde och Anton Ljung, 26, servicetekniker, med sonen Sixten, 2 år.

Huset: Ett rött trähus, troligen från början av förra sekelskiftet på cirka 180 kvadratmeter. Huset ligger i Hallsberg.

Inredningsstil: 50- och 60-tal. Erika älskar att gå på loppisar och har gjort många fynd.

Bästa fyndet: En zebramönstrad kopp för 25 kronor, som enligt Erika brukar gå för mellan 900 och 1200 kronor.

Erikas bästa loppistips

►Stirra dig inte blind. Gå inte till en loppis med en bestämd tanke om vilken grej du ska hitta just i dag. Då missar du en massa runt omkring.

►Ha ett öppet sinne. Utan det hade jag missat hälften av alla mina fynd.

►Om du är på en privat loppis så var inte rädd att fråga. Ser du till exempel en snygg burk med skruv på en hylla i garaget, fråga om den är till salu.

Läs även: 29 vintage-detaljer som inte alls är unika: "23 finns hemma hos mig"