Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knapert med svenska gubbar

Det kommer att bli knapert med svenska jordgubbar i midsommar och några lokala gubbar blir det inte alls.

– Det har inte ens börjat blomma på fälten. Förra året hade det börjat blomma nu och då kunde vi börja plocka veckan efter midsommar. Från det att det börjar blomma tar det 30 till 35 dagar tills vi kan plocka, säger Säby-Calle Ericsson, jordgubbsodlare från Strömsholm.

Det är den sena våren som gör att det inte blommar på jordgubbsfälten som det ska och det gäller hela Sverige.

– Jag träffade i tisdags kollegor från andra håll i landet. I Skåne har man till exempel inte haft någon värme än, så där är man till och med efter oss när det gäller utvecklingen av jordgubbsplanten, säger Calle Ericsson som är ordförande för bärodlarna inom Gröna Näringens Riksorganisation som är odlarnas branschorganisation.

– Min tolkning utifrån hur det ser ut i dag så kommer det att vara knapert med svenska jordgubbar till midsommar, säger han.

Prognosen för att få lokala jordgubbar från Västmanland är just nu någon vecka in i juli.

– Det är egentligen det normala för vårt område. Att vi kunnat plocka så tidigt som vi gjort de senaste åren har varit ett undantag om man ser bakåt i tiden, säger Calle Ericsson.

Men som alla odlare så har han dock en liten brasklapp.

– Naturen har ju en förmåga att kompensera sig för sena starter och andra väderfenomen. Men det vet vi om någon vecka eller två, säger Säby-Calle Ericsson.