Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knarkdom för hård – HD prövar fallet

Ett fall från Västerås blir prejudikat för hur drogen MDPV ska bedömas i framtiden. Det står klart sedan Högsta domstolen beviljat prövningstillstånd för en 33-årig kvinna från Västerås.

I Västmanlands tingsrätt dömdes hon den 28 februari i år till åtta års fängelse för att ha varit som tingsrätten skriver ”spindeln i nätet” i en grupp som beställde och införde drogen MDPV, även kallad ”monkey dust” alltså ”apdamm” på svenska.

Svea hovrätt sänkte straffet till sju års fängelse.

Men hennes advokat Per Svedlund begärde prövningstillstånd i Högsta domstolen och det närmast sensationella är att riksåklagaren också anser att såväl tings- som hovrätt dömt för strängt:

– I svarsskrivelsen har RÅ medgivit nedsatt fängelsestraff till fyra år, säger Per Svedlund och tillägger:

–För min del tror jag att straffsänkningen kan bli större, särskilt om MDPV kommer att jämställas i farlighetshänseende med amfetamin.

Prövningen som HD ska göra innebär att HD ger svar på frågan om hur strängt MDPV ska bedömas. I Sverige bedöms den ha samma farlighet som ecstasy, i Storbritannien som amfetamin.

I straffvärde räknat är skillnaden många år; för 400 gram amfetamin är straffet ungefär tre års fängelse, men nuvarande praxis för MDPV innebär alltså sju-åtta års fängelse.

Flera tiotals män och kvinnor har dömts till mycket långa fängelsestraff runt om i Sverige; i Västmanlands tingsrätt har flera män och kvinnor dömts till mellan två och åtta års fängelse.

---

Vlt.se rättar: I stycket som börjar "Men advokat Per Svedlund begärde..." angavs tidigare felaktigt att prövningstillståndet begärdes i Svea hovrätt. Rätt är - vilket framgår av rubriken - att prövningstillstånd begärdes i Högsta domstolen. Vlt.se beklagar den felaktiga uppgiften.