Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knarkdömd släppt ur häktet

Den 34-åriga kvinnan från Västerås som suttit frihetsberövad sedan oktober 2010, misstänkt för grovt narkotikabrott, har släppts på fri fot av Högsta domstolen.

Fallet – som vlt.se redogjorde för igår – är av principiellt viktigt intresse för hur den syntetiska drogen MDPV ska bedömas. Kvinnan dömdes till åtta års fängelse i Västmanlands tingsrätt, senare reducerat till sju år i Svea hovrätt.

Hon släpptes sent på tisdagen sedan förhandlingen i Högsta domstolen avslutats och de fem justitieråden hunnit fundera över häktningsfrågan.

Frisläppandet ska tolkas som att rätten bedömer hennes narkotikabrott som mindre grovt och att hennes straff kommer att reduceras väsentligt.

Om Högsta domstolen finner att kvinnan ska dömas till det straff hennes försvarsadvokat Per Svedlund föreslog – ett och ett halvt års fängelse – har hon genom tiden i häkte i stort sett avtjänat det straffet redan i och med den långa häktestiden.