Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knepen som övertygar matvägraren

Barn som inte tycker om maten och barn som vägrar äta. De flesta föräldrar har stött på problemet i någon form. Men det finns sätt att råda bot på problemet.

-Våra barn vill inte äta och vi har försökt allt men ingenting funkar. Överallt blir vi ifrågasatta och det känns så tråkigt.

Familjelivmedlemmen med signaturen ”Carro” skriver om sitt problem med sin matvägrande son i Familjelivs populära forum. Och hon är inte ensam. Medlemmen ”Nogula” har en dotter som lever på enbart välling. I Familjelivs diskussionsforum fick hon rådet att sluta med vällingen eftersom avsändaren trodde att barnet då skulle börja äta vanlig mat men det fungerade inte.

-Vi har förstås redan provat det, svarar ”Nogula”, men det fungerar inte.

Logoped Ingalill Ek arbetar på Folke Bernadotte regionhabilitering i Uppsala. Där finns teamet ”Matlaget” till vilket barn med ätproblem remitteras från hela landet.

De senaste tio åren har allt fler barn med ätovilja remitterats hit. Ingalill Ek menar att det stora problemet för dessa barn ofta är att barnen är känsliga för matens konsistens, en känslighet som många har visat redan när de var nyfödda.

-Det här är barn som äter väldigt lite eller inte alls. De visar sin ätovilja genom att kvälja, spotta ut maten eller samla den i munnen. De visar på olika sätt att maten upplevs som obehaglig i munnen. VI tänker att de är taktilt överkänsliga. Det handlar alltså inte om motorik utan om sensorik, om hur barnet upplever och tolkar sina intryck, säger Ingalill Ek.

På Folke Bernadotte regionhabilitering försöker olika terapeuter att få barnen att komma förbi sin rädsla. Det får inte ske något oförutsett vid måltidstillfället och barnen ska inte luras att äta mat. Istället försöker man få barnen mer intresserade av att äta.

För att komma till habiliteringscentret krävs en specialvårdsremiss. Utrednings- och behandlingsperioden är oftast två veckor. Föräldrarna följer sitt barn i alla aktiviteter.

Under 2-3 måltider per dag vägleds föräldrarna i att uppmuntra och motivera sitt barn till ökat ätintresse utifrån de smakpreferenser barnet har. Ibland är vatten det enda barnet vill ha, då börjar man där.

-Det viktigaste är att vi respekterar barnen och tar det från deras nivå. Om de inte vill äta så avslutar vi direkt. Vi börjar med ”varsågod” och äter så länge barnet är intresserat, vi trugar aldrig. Sedan säger vi ”tack för maten”, säger Ingalill Ek.