Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köerna till boendena har växt sig för långa

Det är lång kö till äldreboenden i Västerås. För första gången finns det nu äldre som fått vänta mer än tre månader på en plats. Samtidigt står ett äldreboende på Önsta-Gryta tomt.

Kön till särskilt boende har varit lång sedan i våras.

Nu finns också de som fått vänta mer än tre månader på att få en plats utan att ha fått ett erbjudande.

En del av dem som fått vänta länge har sedan fått ett erbjudande om plats som de tackat nej till. Men 29 pensionärer har väntat i mer än tre månader utan att ha fått ett platserbjudande.

Kan kommunen inte erbjuda en plats inom tre månader riskerar man att få böta för att det gått lång tid.

– I förlängningen kan vi få vite, en sanktionsavgift. Det kallar jag att hamna på skammens lista och där vill inte jag att Västerås ska hamna, säger Bengt-Åke Nilsson (FP) i äldrenämnden.

Attendo Gotlandsgatan är färdigbyggt men har ännu inte öppnat i väntan på avtal med kommunen.

– Där finns ledigt utrymme som kan öppnas. Man måste vidta de åtgärder man kan, säger Ulf Sandberg, ordförande för PRO i Västerås, som är kritisk till hur politikerna agerat i äldrefrågor under många år.

– För tio år sedan talade man om för alla äldre att de skulle bo kvar hemma. Det var det dummaste man kunde ha gjort. Hemtjänst är enormt dyrt.

Att inte få plats på ett äldreboende kan innebära problem för många äldre.

– Helt klart. Ensamhet är det värsta för en del. På ett boende kan man – om man vill – bryta den ensamheten.

M och FP har varit kritiska till att stänga gruppboendet Gude och de vill ramavtalsupphandla fler äldreboendeplatser så att redan byggda äldreboenden kan erbjudas dem som väntar.

– I praktiken innebär det Attendos boende på Önsta-Gryta. Det är på kort sikt. På lång sikt måste det byggas fler äldreboenden. Det skulle lösa alla problem vi har inklusive hemtjänsten då man kan anta att många av dem som väntar har väldigt mycket hemtjänst, säger Bengt-Åke Nilsson.

Solveig Nilsson (S), ordförande i äldrenämnden, varför låta ett äldreboende stå tomt om ni har kö?

– Vi har inget avtal. När det byggdes hade vi inte kö som vi har i dag.

I går beslutade äldrenämnden om att ramupphandla fler platser på äldreboenden. Hur många platser och hur upphandlingen ska se ut bestäms nästa vecka.

– Jag tror att det hårda trycket på kön kommer att släppa väsentligt, säger Solveig Nilsson.

Varför är det så lång kö?

– Efterfrågan har ökat på bland annat servicehus. De som har flyttat in på servicehus har ett visst behov av omvårdnad. Sedan flyttar man inte därifrån när behovet blir större. Det gör att det blir stopp i flödet, säger Solveig Nilsson.