Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kohagen blev familjens egna oas

Familjen Suvakov har skapat sin drömterrass med vidsträckt utsikt. Intill mejslas en personlig trädgård fram i det som en gång var hage.

– Jag är väl ingen blomexpert heller, skrattar Berit Suvakov när hon ska berätta om sina vackert blommande rabatter.

Hon medger utan omsvep att hon inte kan alla namn på växterna i rabatten. Likväl är nöjet att skapa en personlig trädgård lika stort.

– Jag tycker om att greja i trädgården, men jag rensar inte pedantiskt. Det blir när det blir, jag gör en rejäl vända, sedan får det dröja ett tag, säger Berit.

Bostad har tidigare besökt familjen Suvakov. Då berättade Berit och maken Radde om glädjen i att inreda med gamla ting – och att skapa nytt med loppisfynd.

För trädgården kan man säga att samma filosofi råder att skapa vackert med små medel.

– Jag har fått jättemånga växter av en kompis. Och den där lila med stänglar har jag hittat i ett stort dike därnere, berättar Berit och pekar på fälten nedanför huset.

Radde och Berit har byggt sitt drömhus på en tomt i en hage intill Berits familjs släktgård mellan Kvistberga och Tortuna golfklubb. Läget är högt. Huset ligger på kanten av en kulle med utsikt över åkrar och ängar.

– Jag vill inte ha en rak och fyrkantig trädgård, säger Berit, som successivt anlagt runda rabatter och buktande kantrabatter (häckar bildar fonden).

När hon grävt grunden för sina rabatter har hon lagt ut en lång slang som markering att gräva efter.

Hon planterar gärna sina växter efter färg: det finns en rosa, en gul och en lila blomstersäng.

När huset byggdes och tomten grundades för 20 år sedan var tomtmarken ”leråker” i en gammal hage.

– Det är smidigt att bo på landet. Pappa kom och körde med harven när vi skulle jämna ut, säger Berit och berättar vidare:

– Grannen rensade bäcken nere på gärdet och den jorden/leran använde vi för att få en ordentlig gräsmatta. Det blev många lass

Berit provar sig fram i trädgården, planterar, ser vad som händer, väljer kanske att plantera om.

Ett sätt att hålla kostnaderna för trädgårdsanläggningen nere är att dela plantor som vuxit till sig.

Ett annat är att ta till vara på växter hon hittar i naturen och gillar, som ovan nämnda lila växt, eller som en daggkåpa hon hittade i ett grustag vid ett bygge utmed vägen – och tog hem.

En nackdel med att bygga på en höjd är att det ofta blåser. Trädgården skyddas av en häck som ger skön lä.

För ett par tre år sedan byggde familjen en härlig terrass längs med huset. För att skydda mot vinden, utan att göra avkall på utsikten, valde Radde och Berit ett glasräcke. Dessutom byggde de ett uterum på en del av terrassen.

– Här har vi gärna fester, eller njuter av att bara vara.

De fick också plats med plats för grill, mingel och ett lyxigt utebadkar.

– Vi köpte det på Blocket och är väldigt nöjda.

Använda och återanvända

Familjen Suvakov: Berit, 47 år, Radde, 48 år, Sandra, 19 år, Jennie, 16 år och Jackie, en jack russellterrier.

Bor: På landet utanför Tortuna.

Tomten: Cirka 2000 kvm med terrass/altan mot söder.

Gör: Berit jobbar som gruppchef på ICA:s IT-support och ägnar sig, förutom åt loppisjakt och pyssel, åt silversmide på fritiden. Radde är säljare på en bildemontering.