Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kokpunkten – en unik attraktion för Västerås

Upplevelsecentrumet Kokpunkten i gamla ångkraftverket är i många avseenden ett fantasieggande och spännande utvecklingsprojekt. I ett och samma projekt får Västerås ett upplevelsebad, ett forskningscentrum med inriktning mot energi och kommersiella lokaler som hotell, gym med mera.

Ändå sedan idén om Kokpunkten väcktes 2005 har vi sett det som ett viktigt samhällsbyggnadsprojekt som är positivt för staden. Det ger också möjlighet att binda samman Lillåudden med centrala Mälarstrandens planerade cirka 3000 bostäder och att bevara ett kulturhistoriskt minnesmärke.

Genom Kokpunkten får staden en unik attraktion som Västerås saknar nuläget. Besöksnäringen och upplevelseindustrin i Västerås är mycket positiva till satsningen.

I projektet ingår det även att utveckla satsningar som gör Västerås till en knutpunkt för forskning och lärande inom energiområdet. Vi är glada över att Västerås kan bli en internationell mötesplats för energi- och miljöfrågor. Stadens attraktivitet ökar genom en satsning på forskning.

Allt detta inryms i Kokpunkten. Samtidigt är vi tydliga med att projektet inte ska byggas eller drivas av Västerås stad. Kokpunkten är ett kommersiellt privat projekt med byggföretaget Peab som främste aktör. Västerås stad är dock med och bidrar till att genomföra projektet genom att betala 15 miljoner kronor i årligt driftstöd för upplevelsebadet och Energy science center från år 2014.

Ägarna bedömer att Kokpunkten i sin helhet kan dra till sig upp mot 800 000 besökare per år. Det betyder många fler arbetstillfällen både i själva Kokpunkten och genom ökad konsumtion i affärer etcetera i Västerås. I sin tur ger detta förbättrade skatteinkomster för Västerås stad.

Kokpunkten bygger på en politisk ambition från början av 2000-talet att skapa ett äventyrsbad i Västerås. Detta klarlades i avsiktsförklaringen våren 2006 om projektet mellan Peab och Västerås stad. Motionssim och undervisningsbassänger fanns inte med i avsiktsförklaringen. Dessa behov kommer vi att kunna tillgodose i stadens nuvarande bad, Kristiansborg och Lögarängen.

Peabs och stadens åtagande bygger på det samarbetsavtal som kommunfullmäktige ställde sig bakom i december 2006. Men sedan kom finanskrisen och projektet fick ligga till sig tills finanskrisen dragit förbi.

Anders Lif och några andra västeråsare är av olika skäl oroade för projektet och de förtydliganden som nu har träffats mellan Peab och Västerås stad. Oron har formulerats i debattartiklar, insändare och brev till kommunstyrelsen.

Grundfrågan handlar om vi ska ett äventyrsbad i Västerås eller inte. Ska vi ha ett äventyrsbad kan vi bidra till detta i Kokpunkten. Genomförs inte Kokpunkten blir Kraftvärmeverket ett urblåst monument för överskådlig tid framåt. Det leder också till en sämre boendemiljö för boende vid centrala Mälarstranden.

Alternativet är att Västerås stad bygger ett äventyrsbad i egen regi. Driftskostnaderna för ett eget bad blir minst lika stora och sannolikt högre än det årliga bidraget till Kokpunkten.

Ett äventyrsbad i egen regi får heller inte samma attraktionskraft som Kokpunkten eftersom mervärden som forskningscentrum och kommersiella lokaler kommer att saknas. Om Västerås stad bygger ett eget bad innebär det även att staden får stå för den ekonomiska risken.

Vi menar att det är bra för Västerås att staden bidrar till den stora satsning som Kokpunkten innebär. Anläggningen får en stor och positiv betydelse för västeråsarna. Kokpunkten sätter Västerås på kartan, samtidigt som turist- och upplevelsenäringen får ett uppsving.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel