Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kokpunkten kan byta namn

Kommunledningen överväger att byta namn på Kokpunkten, efter påstötningar från bland annat ABB. Skälet är att namnet kan väcka anstöt hos kineser – något som kan försvåra framtida ­affärsförbindelser.

– Vi har inte satt ned foten här ännu, men mycket talar för att vi föreslår ett annat namn på anläggningen, säger kommunstyrelsens ordförande, Elisabeth Unell.

Namnet Kokpunkten har gällt alltsedan 2005, då Peab lade fram sina planer för det gamla ångkraftverket. Men redan året därpå, 2006, kom de första protesterna.

En privatperson bosatt i Västerås mejlade ledande politiker och berättade att ”koh pun ten” är ett synnerligen grovt uttryck på den kinesiska dialekten Wu, som talas i östra Kina.

”Det är svårt att översätta exakt, men betydelsen är ungefär ”jag ska ******* din mamma”. Jag skrattade först åt sammanträffandet, men flera av mina bekanta är illa berörda”, skrev tipsaren.

Mejlet föranledde ingen åtgärd.

Men när det drog ihop sig till byggstart började ABB blanda sig i namnfrågan. Företaget hade 2007 bärgat ett kontrakt på ett valsverk i östra Kina, värt nästan 400 miljoner kronor, och när kinesiska delegater på besök i Västerås hade fått höra om Kokpunkten hade de blivit väldigt illa till mods.

ABB:s ansvarige för kundrelationer i Asien, Rutger Lindvret, vill inte bekräfta att företaget agerat i frågan, men medger att namnet ställer till problem.

– Den del av Kina där Wu-dialekten talas inbegriper bland annat Shanghai. Regionen är enormt viktig ur ett ekonomiskt perspektiv, säger han.

Uppgifter till VLT gör också gällande att Kinas ambassad i Sverige riktat diskreta propåer till Västerås stad, där man ”uppmuntrat Västerås stad att ta ett alternativt namn under övervägande”. Någon formell protest har dock ej inkommit.

- Man jobbar inte så. Kinesiska diplomater undviker alltid stora gester, men det här är definitivt en känslig fråga, säger Lukas Bauernfänger, professor i sinologi vid Uppsala universitet .

Stadsdirektör Monica Ericsson har inte kunnat nås för en kommentar huruvida Västerås stad haft kontakter med ambassaden. Dock är det ett faktum att invändningarna mot namnet Kokpunkten började tas på allvar under hösten 2009.

Frågan togs bland annat upp som överläggningsärende under den slutna delen av kommunstyrelsens sammanträde den 4 november.

I mitten av denna månad ska Peab och ledande tjänstemän, bland annat samhällsbyggnadsdirektör Björn Dahlberg träffas och fatta ett slutgiltigt beslut.

- Förhoppningsvis har vi då vaskat fram andra bra namnförslag, säger Elisabeth Unell.

Wu

Wu är en ”dialekt” av kinesiska språket som talas av cirka 77 miljoner människor i området Wu runt Shanghai och i provinsen Zhejiang i östra Kina. Jämfört med mandarinkinesiska har wu-dialekterna fler toner, egna dialekta ord och en ibland annan ordföljd.