Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kokpunkten överklagas

Nu värms frågan om äventyrsbadet i Kokpunkten upp några grader. En överklagan är på väg in till förvaltningsrätten.

Det är tankesmedjan Den nya välfärden som väljer att föra frågan till domstol. Den nya välfärden är en företagarorganisation som bland annat jobbar med ärenden där konkurrensen mellan företag riskerar att snedvridas.

– I veckan ska överklagan lämnas in. Jag sitter bara och filar på några siffror, säger juristen Micha Valasco.

Många kritiska åsikter har ju framförts i VLT om det nya äventyrsbadet som Peab ska låta bygga i det gamla ångkraftverket.

Planerna fästes på papper första gången 2006, när ett avtal mellan Västerås stad och Peab skrevs under. Sedan hände inte mycket, bland annat kom en finanskris emellan, förrän i april i år.

Då kallades till presskonferens och vid sittande bord skrev representanter för Peab och Västerås under ett tilläggsavtal. Avtalet för kommunens del skrevs under av kommunalrådet Ulla Persson och stadsdirektör Monica Ericsson. Eftersom kommunen inte såg det som ett nytt avtal, utan bara en förändring av det gamla, skrevs det på utan några nya beslut eller diskussioner i kommunfullmäktige.

Ett tilläggsavtal eller ett nytt? Det är en av de springande punkterna i överklagandet.

– Kommunen är skyldig att göra en upphandling för driften av badverksamheten, hävdar Micha Valasco. Det borde ha gjorts redan 2006.

En kommun får själv bestämma att den vill bygga eller driva en badverksamhet.

– Men sedan är det stopp. Sedan måste de upphandla och då bestämma vem som ska göra det, säger Micha Valasco.

Eftersom han anser att avtalet, som skrevs under i april, är ett nytt avtal vill organisationen driva frågan till förvaltningsrätten.

Avtalet är att se som nytt eftersom det är stora förändringar jämfört med 2006 års avtal, enligt Valasco. Bland annat har de två motionsbassängerna helt tagits bort och de nu avtalade öppettiderna för badet är nya.

– Ska kommuner ge sig in i nöjesbadsbranschen? undrar han. Det är ingen typisk kommunal angelägenhet.

Dessutom har sättet att räkna fram kommunens årliga avgift för driften skrivits om på ett olyckligt sätt – det nya avtalet är mycket dyrare, hävdar han.

–  Vi driver principiellt betydelsefulla fall om fri konkurrens. Oftast är det kommuner som bryter mot lagarna och därmed snedvrider konkurrensen, säger han.

Överklagandet till Förvaltningsrätten i Uppsala sker enligt kommunallagen och därför måste en kommunmedborgare officiellt stå bakom överklagandet och det gör frilansjournalisten Anders Lif.

Förvaltningsrättens prövning kan ta kring ett halvår.

– Därefter kan vi använda oss av EU-rätten och låta EU-kommissionen pröva frågan. Den skulle kunna besluta att Peab måste betala tillbaka pengarna till kommunen, hävdar Micha Valasco.

Då syftar han på kommunens maximalt 25 årliga avgifter på 15 miljoner (plus indexuppräkning).