Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kokpunktens bad ska byggas

Ska Nordens häftigaste äventyrsbad ligga i Västerås? Åtminstone om man får tro Peab, som efter flera år tagit beslut om att börja bygga Kokpunkten.

Badet ska öppna till hösten 2014.

12.59. Vår reporter Malin Marcusson berättar att projektet beskrivs som nordens häftigaste äventyrsbad.

13.00. Första spadtaget ska tas redan i juni 2011. Byggstart blir det senast i september.

13.05. Första idén kom 2004. Enligt Tomas Andersson vd för Peab Bostad,var man nära start tidigare, men stoppades av finanskrisen.

- Nu är konceptet ännu bättre, säger Andersson.

13.10. Beslutet som tagits nu gäller äventyrsbadet, som ska vara 7 200 kvadratmeter stort. Flera andra delar, som hotell och ett science center, finns med i ett längre perspektiv.

13.13. Västerås är i dag en vit fläck på upplevelsekartan, säger Håkan Östh, vd på Fastighetsbolaget Kokpunkten som är Peabs bolag för projektet. Enligt honom ska Kokpunkten ändra på det. Peab ser projektet som ett samhällsbyggnadsprojekt.

13.15. En annan viktig del för Västerås, menar Peab, är att skapa en internationell mötesplats för utveckling av framtida energisystem.

13.17. Utformningen av äventyrsbadet, som är det som nu fått klart för byggstart, har förändrats sedan idén presenterades 2005. För att förverkliga idéerna krävs ny teknik.

13.19. Även badet ska nu fokusera på lärande. Med experiment och synlig teknik som visar för besökarna hur allt funkar.

13.21. Antalet attraktioner i badet är fler än något som i dag finns i Norden. Vattenytan ska vara 1 500 kvadratmeter fördelat på en stor pool och flera små pooler.

13.24. Tre långa vattenpipes ska byggas.

- De kommer att vara Nordens häftigaste, säger Herman Söderqvist, Kokpunkten Fastighets AB.

13.27. Badet ska inte vara statiskt utan enkelt att förändra. Digitala bilder och ljud ska användas för att ge möjligheter till just förändring. Det kommer inte att finnas fönster för att projiceringen ska fungera.

13.30 - Upplevelser är en färskvara. Vi vill använda digital teknik för att inte bygga oss fast i en karibisk miljö, säger Håkan Östh.

13.31. För några veckor sedan byggdes det upp en testmiljö i Enköping med den teknik som ska ligga till grund för badet.

13.34. - Ett utmärkt exempel på hur man kan använda en gammal byggnad för att bevara den, säger Ulla Persson, kommunstyrelsens ordförande. 

13.36. Hon säger att Västerås stad är väldigt glada över att projektet är igång.

13.39. Kommunen kommer att bidra med driftskostnad, men badet kommer att drivas av ett bolag till hundra procent ägt av Peab.

13.41. Monica Ericsson, stadsdirektör, tycker att badet stämmer väl in på stadens visioner.

Det här ska du hitta på Kokpunkten:

Förutom pipes (vattenrutschkanor), ett poollandskap där den digitala tekniken är framträdande, ett spa/lugn avdelning, en barnpool och ett barnområde där det är mycket vattenexperiment, en äventyrsfors, ett kafé och en avdelning "Så funkar det", hur tekniken bakom själva badet är uppbyggd.