Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koll på pengarna är A och O

Ska bankerna in i klassrummen och undervisa barn och ungdomar i privatekonomi? Är inte det lite som att göra bocken till trädgårdsmästare?

Nja, kanske inte. Visserligen hoppas bankerna knyta till sig nya kunder men själva undervisningen ska vara neutral.

Det är flera av de stora bankerna som vill in i skolorna för att undervisa landets skolelever i privatekonomi och tydligen har initiativet mottagits väl av såväl lärare som elever. Till och med Skolverket har ställt sig positivt till det – under förutsättning att inte syftet är att marknadsföra den bank ”läraren” kommer ifrån.

Undervisning i privatekonomi torde vara till gagn för både elever och banker. Får barn och ungdomar lära sig sådant som att föra kassabok och göra upp en budget är det något som de har nytta av hela livet. Bankerna är självklart intresserade av att ha kunder som har ordning på sin ekonomi.

Förhoppningsvis ingår vikten av att spara som en punkt i undervisningen, det vill säga att det är bra att ha pengarna innan man spenderar dem. Att handla på kredit innebär förvisso att man kan shoppa när andan faller på men hela beloppet ska betalas – oftast med ränta.

En punkt i undervisningen borde ägnas åt det vanskliga i att ta till så kallade sms-lån. Visst, det är snabba pengar men kan också vara en snabb väg till en havererad ekonomi.Livet blir så mycket krångligare om det tidigt börjar kantas av betalningsanmärkningar.

Har man redan i unga år lärt sig att ha koll på pengarna är förutsättningarna att hålla Kronofogden borta mycket större.