Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kolla in kändisarnas designkläder

Artisternas fantasifulla scenkreationer skapar unika identiteter. Förutom att ställa ut kändisarnas kläder berättar länsmuseetsnya utställning om designjobbet bakom.

Under veckan har personalen på museet klätt 28 dockor i några av Sveriges främsta artisters och deras bandmedlemmars kläder.

– Det är fantastiskt roligt att vi har fått hit utställningen. Det är otroliga kreationer och det känns speciellt att de har haft kläderna på sig. Man ser till och med rester av smink, säger Helena Arnell, utställningsproducent.

Hon säger att det har varit lite pillrigt att få allt på plats.

– Det är ganska mycket detaljer som måste sitta på rätt sätt, till exempel Yohios fjädrar. Men vi har instruktioner att gå efter, dessutommåste man ju vara rädd om kläderna. Vi är det andra museet som får visa dem.

Utställningen, som har vernissage i kväll klockan 17, är producerad av Falkenbergs designmuseum. Förutom att visa scenkläder berättas om designerns jobb med identitetsskapandet. Vid varje kreation finns ett skrivbord med material om designern och processen bakom kläderna.

– Öppnar man skrivbordslådan får man se mer material och höra musiken, säger Ingrid Eriksson, antikvarie och utställningsproducent. Utställningen, som finns kvar till den 15 februari, ska även väcka tankar om vad kläderna gör för identiteten, både kändisarnas och vår egen.

De här artisternas kläder ställs ut

I utställningen finns utvalda scenkläder till åtta artister och deras bandmedlemmar.

De här finns med:

Army of Lovers med designern Camilla Thulin.

The Knife, designer Bella Rune.

Wallenberg Greb-nellaw-Nosslo Anilaup, designer Paulina Wallenberg-Olsson.

Jenny Wilson, designer Pia Sandström.

Yohio, designer Katarina De Bourg.

The Hives, designar sina egna kläder.

Roger Pontare, designer Sarah Mårskog.

Kajsa Grytt, designer Diana Orving.