Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommer du ihåg när Cronan byggdes?

 
Nostalgi - 80-talet
Visa alla artiklar

Skatteskrapan byggs i Sigurd? Så löd en rubrik i vlt i augusti 1988.

Ett elva våningar högt skattehus kan stå klart om två år i hamnkvarteret Sigurd.

Byggnadsstyrelsen har under våren jagat nya lokaler åt skatteförvaltningen i Västerås. ABB:s mimerverkstäder och en nybyggnad i korsningen Stora gatan-Kopparbergsvägen (Länsförsäkringar) är två alternativ som har nämnts.

Mest fördelaktigt enligt byggnadsstyrelsen är att istället hyra in sig i ett kontorshus som byggföretaget ABV skall uppföra i hamnkvarteret Sigurd.

I dag är skatteförvaltningen spridd på tre adresser. På Smedjegatan finns lokala skattemyndigheten. I landsstatshuset på Västra Ringvägen håller länsskattemyndigheten till, med undantag för momsenheten på Hållgatan.

Tanken är nu att samla hela skatteförvaltningen i Västerås i samma hus, från vilket man från 1991 också skall kunna sköta folkbokföring.

SPÄNNANDE

I det nya skattehuset överväger ABV också lägga restaurang- och konferenslokaler, som kan betjäna alla företag och hyresgäster i hela kvarteret.

Skatteförvaltningen kommer inte att lägga beslag på alla ytor i huset, men huvuddelen. Ännu är inte allt sagt i frågan. Utöver de närmast berörda skall också länsstyrelsen och länsnämnderna säga vad de tycker.

Klart nöjd är länsskattechef Lennart Storck:

-Ja, det här förslaget är verkligen värt att överväga. Byggnadsstyrelsen har jobbat snabbt och gett våra behov hög prioritet. Vi tycks kunna få både bra lokaler och ett arkitektoniskt spännande hus i en fin miljö.

1 september 1990 skall skattehuset vara inflyttningsklart.

REGERINGEN

Byggnadsstyrelsens plan är att då reparera och anpassa de gamla lokalerna på Västra Ringvägen.

Länsstyrelsen, lantmäteriet och länsnämnderna skall få lämna lokalerna på Munkgatan och flytta in i landsstatshuset i september året efter, 1991.

Tre veckor har de inblandade på sig för att ge synpunkter på förslaget. Byggnads tänker sedan gå till regeringen för att få ordentligt fart på byggplanerna. En förhandsförfrågan om byggnadslov är redan inlämnad från ABV:s sida.

Läget för det nya skattehuset är den stora öppna planen som i dag används för bilparkering - ett tiotal meter från järnvägsspåren.