Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal: Tillsvidareanställ barnskötare

Många i barnomsorgen är frustrerade

Annons

Som förälder lämnar du det viktigaste och mest värdefulla du har till förskolan. De allra flesta har en relation till förskolan och tycker att det är av högsta vikt att den fungerar. Att barnen blir sedda, lyssnade på, får en lugn stund vid måltiderna och får möjlighet till att utvecklas både som individer men också i en grupp tillsammans med andra barn.

Jag har besökt många förskolor och träffat många medlemmar i Kommunal som arbetar där. Alla fantastiska barnskötare som varje dag gör sitt allra yttersta för att dagen på förskolan ska bli precis så bra som vi alla vill att den ska vara.

Men många som jobbar i barnomsorgen är trötta och frustrerade. De upplever att deras tid inte räcker till för att kunna göra det de skulle vilja.

När barngrupperna är stora så finns det inte ögon, öron och händer till alla. Då måste pedagogerna prioritera och det blir en ständig stress att inte kunna utföra sitt yrke fullt ut.Alla de barnskötare som jag träffar gör ett fantastiskt arbete och det är därför vi har en förskola av världsklass, det ska vi vara väldigt tacksamma och stolta över.

Men politiker och tjänstemän måste göra ett val så att deras yrkeskunniga personal orkar och vill fortsätta sitt arbete.

Kommunal är en fackförening som har lösningarna, men politikerna sitter på resurserna.

• Tillsvidareanställ barnskötare! Det duger inte att organisera sin verksamhet med visstidsanställda. Det handlar om att säkra kontinuitet, kvalitet och framtida personalbehov.

• Minska barngrupperna! På många ställen är situationen ohållbar och i längden kommer det att få konsekvenser i form av sjukskrivningar, personalbrist men värst av allt är det för de barn som inte får sina behov tillgodosedda fullt ut i förskolan. Det är här vi kan förebygga och hjälpa i tid.

• Se till att det finns arbetskläder! Det ska vara en självklarhet att inte behöva använda och slita på sina egna kläder när du arbetar i förskolan. Det handlar även om smittorisk och arbetskläder kan förhindra sjukskrivningar.

• Lyssna på personalen som är proffs i verksamheten! Att få känna delaktighet och glädje på jobbet är en stor arbetsmiljöfråga.

För alla som arbetar på förskolan är mina förhoppningar skyhöga att du som politiker tar till dig av våra förslag och går från ord till handling snarast.

Malin Ragnegård

avdelningsordförande Kommunal Bergslagen

Se också: Arboga är bästa skolkommun

Lena Hörngren: Nu känner jag också en oro för barnen

Styrande majoriteten: Vi möter upp framtidens behov i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel