Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal +V+S: Vi oroas om personlig assistans upphandlas

I VLT den 14 april säger Elisabet Fridén (KD) att personlig assistans ska upphandlas under våren 2010. Det är ett mycket märkligt uttalande, eftersom nämnden för funktionshindrade inte har fattat ett sådant beslut. Det som har beslutats är att revidera planen för beställning och upphandling år 2010-2011, vilket i sin tur öppnar för upphandlingar, något som Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i nämnden ställer sig tveksamma till.

I dag har 68 personliga assistenter tillsvidareanställning, vilket kostar pengar för Proaros. Genom att upphandla verksamheten öppnar man för otrygga anställningar som visstids- och timanställningar. Anställningstryggheten tar i och med en eventuell upphandlig ett jättekliv bakåt, eftersom man under flera år jobbat för trygga anställningsformer inom vård- och omsorgsyrken i Västerås stad.

Tillsvidareanställning har varit ett riktmärke för både fackliga och politiska strävanden. I och med ovan nämnda beslut så gungar nu tillvaron för många anställda som arbetar med personlig assistans i Västerås stad. Många av dem som nu har en tillsvidareanställning förväntas att gå från en relativ trygghet till en relativ otrygghet. En möjlig risk är att flera av de erfarna medarbetarna lämnar sina uppdrag som personliga assistenter. Detta drabbar i sin tur brukarna som är behov av stöd, hjälp, trygghet och kontinuitet. Därför är det mycket underligt och naivt att Fridén inte tror att personalen eller brukarna kommer att påverkas av en eventuell upphandling av verksamheten.

Ett exempel på hur illa det kan gå är Södermalm i Stockholm, där stadsdelsnämnden i februari i år beslutade att lägga ut den personliga assistansen på entreprenad till omsorgsföretaget Frösunda LSS. Här uttrycker majoriteten av de fast anställda att de kommer att sluta, eftersom Frösunda LSS i första hand erbjuder timanställning, sämre lön, längre arbetstid och sämre jourersättning i utgångsbudet.

Vi undrar nu om Elisabet Fridén har tagit med i beräkningen att det finns en risk att flera mycket erfarna medarbetare lämnar sina uppdrag och att arbetsgruppen kring en brukare därigenom slås sönder. Med andra ord, vad händer med kontinuiteten och tryggheten för den enskilde brukaren?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel