Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalpolitiken är ofta mer praktisk.

Det breda styret i Västerås har hittills fungerat väl. Men i längden blir det svårt när sju partier i två karteller måste bli överens.

Västerås har valt en närmast unik modell för att klara det knepiga politiska läget efter valet förra året. Det var flera beslutande församlingar som hade att hantera Sverigedemokraternas intåg och möjliga vågmästarställning.

I riksdagen är den borgerliga Alliansen klart större än de rödgröna partierna, men utan egen majoritet. Alliansen regerar, och det rödgröna blocket från valrörelsen har upplösts. Regeringen kan få stöd av olika partier för sina förslag. Det har blivit en del voteringsnederlag, men regeringen har hankat sig fram, hjälpt av budgetlagens regler.

På en del håll har det bildats blocköverskridande koalitioner, men med en del partier kvar i tydlig oppositionsställning. Så är det till exempel i Örebro, där Socialdemokraterna gick samman med Kristdemokraterna och Centerpartiet för att få en majoritet. Vänsterpartister och moderater kunde hålla sig för skratt.

Sedan finns det förstås en hel del beslutande församlingar, som landstinget i Västmanland, där Sverigedemokraterna inte är vågmästare. Där är det mesta sig likt. Som framgår av enkäten på nyhetsplats är partierna överens om en hel del, debatterar om annat och ekonomin ser skakig ut.

Västerås hamnade i en speciell situation. Inget block hade egen majoritet, Sverigedemokraterna (som dessutom har uppträtt oenigt) kunde bli vågmästare. Men här hade den borgerliga Västeråsalliansen fler röster men de rödgröna partierna fick flest mandat.

Därför var det svårare att göra som på riksplanet, där de med flest röster och mandat styr, medan blocket i oppositionen inte alltid agerar gemensamt. Ett alternativ hade varit att förra mandatperiodens samarbete mellan de borgerliga partierna och Miljöpartiet hade återupptagits, men för De gröna räckte det med ett sidbyte.

Nu blev resultatet att blocken bestod och samarbetade, i synnerhet om budgeten. Västerås har därmed närmast en samlingsregering där alla partier utom Sverigedemokraterna ingår. De rödgröna besätter dock alla ordförandeposter och har majoritet i nämnder och styrelser.

Samarbetet har lotsat två budgetar i hamn och efter en del diskussion lagt ett förslag om nya busslinjer. Som framgår av enkäten på nyhetsplats är de flesta ganska nöjda, samarbete och konstruktiv är ord som återkommer.

Nu är kommunalpolitiken ofta mer praktisk än ideologisk. Politikerna är hårt styrda av statliga regler, det blir ofta mer förvaltning än konflikt om prioriteringar. Det är också bra om stora projekt som löper över lång tid, som busstrafiken, kan tas i bred enighet.

Så även med sedvanlig majoritet och opposition hade det varit bra med breda majoriteter i viktiga frågor. Men Västeråsmodellen riskerar ändå att ge för lite meningsbrytningar och debatt mellan partierna. Det hade nog blivit mer diskussion om till exempel Kokpunkten om fler partier inte hade varit uppbundna genom det breda samarbetet.

Vi får se om samarbetet fungerar lika bra om det blir kärvare med pengar. Skulle det oklara majoritetsläget bestå efter nästa val bör partierna i varje fall försöka hitta en modell med en tydligare opposition.