Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalskatten kan chockhöjas

Välfärden kostar allt mer i framtiden. Utan annan finansiering måste kommunalskatten höjas med 13 kronor på 25 år. Det är Åke Hillman (S) och en politikergrupp inom Sveriges kommuner och landsting (SKL) överens om.

– Vi får en stor ökning av äldre i Sverige samtidigt som arbetskraften ökar marginellt. Det blir en stor påfrestning på hela välfärdssamhället och ett problem om vi inte behandlar det i tid. Person-ligen tror jag man får vara försiktig med skattesänkningar i framtiden, säger Åke Hillman, tidigare kommunalråd i Västerås.

Tillsammans med andra tunga namn inom kommun- och landstingspolitik ingår han i gruppen Program-beredning för välfärdsfinansieringen där alla riksdagspartier finns representerade.

Alla i gruppen är överens om att välfärden måste tilllåtas växa, eftersom vård-behoven ökar. Man är också överens om att ambitionsnivån gradvis måste höjas, vilket kostar.

Politikergruppen har gått igenom olika alternativ och kommit fram till att inget av dessa räcker till. Svaret kan bli en kombination av fler arbetade timmar, ökad effektivitet, högre avgifter, mer privatisering och skattehöjningar.

Det sistnämnda ser inte kommunstyrelsens ordförande i Västerås, Elisabeth Unell (M), som ett alternativ, även om hon är positiv till rapporten som sådan.

– Den ger underlag för en diskussion hur vi ska möta de här problemen i framtiden. I Västerås har vi sänkt skatten och ändå fått ökade intäkter till staden. Det viktiga är hur vi får Västerås att växa och får fler i jobb så att skatteintäkterna ökar.