Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalt vatten till Elba

Just nu drar Västerås stad ut kommunalt vatten och en avloppsledning till Elba och Östra Holmen.

– Elba har haft ett lokalt reningssystem, men det var gammalt och behövde åtgärdas. I samband med det bestämdes att det var bättre att ansluta avloppet till det kommunala VA-nätet, berättar Frederick Cederborg, fastighetsförvaltare.

Genom att ansluta avloppsvattnet till det kommunala VA-nätet transporteras det till stadens reningsverk som har bäst utrustning för att rena vattnet. Det ger ett renare vatten tillbaka till Mälaren, enligt Frederick Cederborg.

- Vid Östra holmen användes tankar som tömdes efter behov. I samband med att Elba ansluts bedömde vi att det var effektivt att ansluta Östra holmen samtidigt för att eliminera transporter och eventuella risker med läckage. Kallvattnet har sedan tidigare kommit från fastlandet, där byter vi helt enkelt ut en gammal ledning i samband med att vi ansluter avloppet. Detta gäller båda öarna.

Under arbetet har man lagt ut plastslang på vattenytan mellan fastlandet och öarna. Slangen var markerad men det har ändå hänt att båtar har rammat slangen.

- Därför har vi nu tagit bort slangen. Den kommer att sänkas till botten bit för bit istället.

Arbetet beräknas vara färdigt i slutet av juni.