Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen: Gamla har visst rätt till mjölk och kaffe

Det är otydlig information och inte vinsthunger som gör att de gamla vid Oxbackens servicehus inte tror sig ha rätt till mjölk och kaffe till maten.

Det slogs fast när äldrenämnden i Västerås hade sammanträde i veckan.

I både artiklar och insändare i VLT har det uppmmärksammats att boende på Oxbacken som får sin mat uppburen till lägenheten, inte längre får någon dryck till maten.

– Men säger man bara till får man både mjölk och kaffe, säger Lenita Hindersson, verksamhetschef för vård och omsorg inom Proaros som sköter verksamheten på Oxbacken.

Tidigare bars maten upp på brickor. Men sedan Oxbacken började med matlådor har inte dryckerna följt med på samma sätt.

– Matlådorna har införts dels av hygienskäl, dels för att vi ska följa Livsmedelsverkets krav på att maten ska hålla 60 grader vid leverans. Personalen hjälper sedan till med att lägga upp maten på en tallrik för den som vill, säger Lenita Hindersson som nu lovar att ge tydligare information till de boende om vad som gäller.

En av åhörarna vid nämndsammanträdet passade på att uttrycka visst missnöje över att maten vid stadens äldreboenden ibland liknar geggamoja och innehåller alldeles för mycket fisk.

Äldrenämndens ordförande Carin Lidman (S) och vice ordförande Signild Mörlin (MP) som avslöjade att de själva varit ute och ätit lunch på flera servicehusrestaranger den senaste tiden höll emellertid inte med om kritiken.

– Vi kommer inkognito och beställer var sin rätt. Maten har varit mycket god och de flesta vi pratat med tycker att maten är jättebra. Många vill dock ha mer fisk och mindre korv, säger Carin Lidman.