Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen gav tidning miljoner

Västerås kommun betalade felaktigt ut över 187 miljoner kronor. Misstaget upptäcktes och en åter- betalning gjordes. Skattebetalarna tvingas dock stå för den uteblivna räntan på 33 080 kronor. ” Tyvärr går det aldrig att gardera sig helt mot sådant här”, säger Thomas Energård, ekonomidirektör.

Västerås. Kommunen skulle i mars förra året betala en faktura från Västerås tidning. Beloppet var på 18 750 kronor. Vid inscanningen gick det fel och i stället registrerades 187 503 750, det vill säga drygt 187 miljoner kronor.

Felet upptäcktes relativt omgående och hade kunnat stoppas. Men rättelsen gjordes endast i leverantörs- systemet och inte i ekonomisystemet.

Miljonerna utbetalades därför till Svea Ekonomi som sköter gratistidningens transaktioner.

– Vi tog kontakt med Svea Ekonomi som betalade tillbaka. Tyvärr går det aldrig att gardera sig helt mot sådant här. Det positiva är att det i alla fall visar att internkontrollen fungerade, säger kommunens ekonomidirektör Thomas Energård.

Skattebetalarna tvingas stå för ränteförlusten på 33 080 kronor för det fyra dagar långa uttaget.

– Att det blev så är väldigt olyckligt, men det är absolut ingen katastrof. Många kommuner har nog varit med om liknande saker, fortsätter Thomas Energård.

Bortsett från de aktuella bankgirotransaktionerna finns inga andra handlingar i ärendet, men utbetalningen redovisas öppet i kommunens ekonomiska redovisning.

Skärper sina rutiner

Sedan händelsen har kommunen skärpt sina rutiner. Stora betalningsfiler kontrolleras alltid en extra gång innan de släpps iväg.

Dessutom har ett nytt system, Inyett, skaffats. Med automatik kontrolleras rimligheten i de belopp som är på väg att betalas ut. Vid avvikelser får handläggarna ett meddelande och kan direkt stoppa transaktionen.

– Vi betalar inga större summor till Västerås tidning så nuvarande system hade larmat innan någon skada sett, förklarar Thomas Energård.

Han konstaterar att största fördelen med systemet är att kommunen har blivit mindre sårbar mot utstuderade bedrägerier från oseriösa företag som specialiserat sig på att skicka bluffakturor.