Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen: Graffiti är konst

Västerås stad har sagt ja till graffiti som konstform. Vid tisdagens möte beslutade Kultur- idrotts- och fritidsnämnden att ge projektet Här får man 150 000 kronor i bidrag.

Det märktes att ämnet graffiti stötts och blötts rejält i Kultur- idrotts- och fritidsnämnden under en längre tid. Nästan alla ledamöter hade något att säga innan beslut väl kunde tas. Diskussionen handlade återigen om huruvida klotter och graffiti ska diskuteras i samma forum eller inte.

– Jag tycker att det känns bra att vi kommer till ett avgörande idag. Äntligen är det dags! För mig handlar det här inte om klotter eller skadegörelse, utan det handlar om att stödja konstnärligt skapande, sa Ulf Larsson (fp).

Även centerns Mikael Palmqvist gjorde tumme upp för beslutet.

– Konst är välfärd och det är viktigt att vi har en modern omvärldssyn. Det är dags att vi slutar mobba etablerade konstformer.

Här får man startades på initiativ av graffitikonstnären Tony Lorenzi, som nu är anställd som projektledare av Studieförbundet Vuxenskolan som ansökt om pengarna via sin organisation.

Vad betyder det att ni får de här pengarna nu?

– Det betyder att det finns en ekonomi för att se till så att en öppen vägg blir till, säger Tony Lorenzi och menar att beslutet också borde öppna för en diskussion med kommunen kring var en sådan vägg skulle kunna finnas.