Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kan ställa hårdare krav på arbetsvillkor vid upphandlingar

Kommunen kan komma att ställa krav på "kollektivavtalsliknande villkor" vid upphandlingar. "Det är otroligt viktigt att tillämpa det", säger Anders Teljebäck (S).

Kommunen har sedan 2011 en inköps- och upphandlingspolicy som ska främja hållbar utveckling både vad det gäller miljö och social hållbarhet. Detta innebär att kommunen och de kommunala bolagen endast ska köpa in varor och tjänster av företag som anses agera miljövänligt, etiskt och socialt. Kommunstyrelsen antog på onsdagen ett förslag till en uppdatering av policyn.

– Den stora förändringen är de sociala kraven, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande.

I det nya förslaget står det uttryckligen att kommunen kan ställa "krav på kollektivavtalsliknande villkor vad gäller lön, semester, arbetstid och ökad tjänstgöringsgrad."

Förslaget antogs av kommunstyrelsen och skickas därmed vidare till kommunfullmäktige. Vänsterpartiet ville dock stryka några ord i texten som partiet menar kan vara en brasklapp. Det står att kraven kan ställas "beroende på upphandlingens ekonomiska värde och marknadens möjligheter att uppfylla ställda krav."

– Det blir konstigt om vi kräver det bara om marknaden kan ge det. Då kanske man får upphandla något annat, eller kanske utföra det själv, om man inte kan upphandla det på ett schyst sätt, säger Vasiliki Tsouplaki (V).

Sverigedemokraterna röstade mot förslaget i sin helhet.

Regeringen har i höstas försökt driva igenom ett liknande krav på riksnivå. Detta röstades då ner av Sverigedemokraterna tillsammans med de borgerliga partierna.

Läs även: Debatt: Sociala krav bra för seriösa stenföretag