Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen säljer Hollyhammar

Nu är Västra Fabriken i Hallstahammar till salu. Därmed gör kommunen sig av med den sista resten av Hollyhammar.

Annons

– Det kommersiella värdet borde vara åtskilliga miljoner. Om vi får det är en annan sak, säger Christer Ivemyr, fastighetschef på Hallstahammars kommun.

Det var vid sitt senaste sammanträde som kommunstyrelsen gav honom uppdraget att se till att sälja Västra Fabriken.

Fastigheten har en speciell plats i många Hallstabors hjärtan. Det var här som kommunen i mitten av 1990-talet gick in med stora pengar för att skapa Hollyhammar – en framtida fabrik för svenska tv-inspelningar.

En satsning som slutade i en mångmiljonkatastrof i början av 2000-talet. Notan för skattebetalarna blev kring 100 miljoner.

Köpet av fastigheten kostade kommunen drygt 24 miljoner.

I dag är Västra Fabriken en välmående fastighet. Det som påminner om den fornstora satsningen är några påmålade kulisser på husets baksida ner mot Kolbäcksån.

– Vi har kanske 100 till 200 kvadratmeter av 30 000 outhyrda, berättar Christer Ivemyr.

Största hyresgästen är Sandvik som hyr drygt hälften. Andra hyresgäster är länsmuseet, kommunen själva och ett antal småföretagare.

– Orsaken till att vi säljer fastigheten är att det finns ett principbeslut att kommunen inte ska äga några kommersiella fastigheter. Västra Fabriken är den sista, säger Christer Ivemyr.

Kommunen äger förvisso Ridsportens Hus i Strömsholm som är en kommersiell fastighet, men den tänker man behålla.

Försäljningen kommer att ske via mäklare och vad kommunen minst vill ha för fastigheten vill Christer Ivemyr inte gå in på.

– Vi vill givetvis ha ut så mycket som möjligt, säger han.