Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunens papper kan inte läsas i platta

Ska det vara så svårt? Det frågar sig politikern Lars Kallsäby (C). I somras fick han en läsplatta för att kunna läsa kommunala papper.

Annons

Ännu har inte kommunen lyckats införa den tekniska lösningen. 

– Vi drunknar i handlingar, säger Lars Kallsäby.

Han sitter i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige och individ- och familjenämnden och får varje vecka mycket papper att läsa. Förra året startade ett projekt där politiker i några nämnder på prov skulle få en läsplatta och alla handlingar digitalt.

Kommunen köpte in 34 läsplattor för 166 000 kronor. En projektledare ledde arbetet.

Lars Kallsäby fick sin läsplatta i somras. Med plattan kan han läsa e-post och surfa på internet men inte läsa sina handlingar. Nu är han irriterad.

– Det går i andra kommuner, varför inte här, undrar han.

Anethe Mannerhagen, kanslichef, förklarar att Västerås stad ville ha en effektiv lösning, utan dubbellagring och utan kostnader för manuell hantering.

– Men vi har inte lyckats etablera en sådan lösning, säger hon.

Tekniken klarar inte att leverera handlingar i olika format, digitalt. Dessutom har flera projektledare slutat. Nu finns en ny projektledare på plats.

Beslut ska fattas om en annan teknisk lösning. Under vårvintern görs ett nytt försök med digitala utskick.