Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunfullmäktige: Skolan och äldreomsorgen diskuterades i timmar

Elevernas dåliga skolresultat och brister i äldreomsorgen. Det var de ämnen som engagerade mest när kommunfullmäktige på torsdagskvällen debatterade kompletteringar i nästa års budget.

Minskade skatteintäkter ger kommunen en sämre ekonomi nästa år. Det förväntade överskottet på 192 miljoner skrivs ner till 146 miljoner.

Men kommunen genomför ändå en stor satsning på att förbättra skolan. Knappt 40 extra miljoner läggs på grundskolan. Detta blir möjligt tack vare ökade stadsbidrag.

– Vi gör en historisk satsning, jag har aldrig varit med om att vi har lagt så mycket pengar på skolan, sa Anders Teljebäck (S) , kommunstyrelsens ordförande.

Samtliga talare höll med om att en satsning behövs. Västerås har nu halkat ner till plats 215 av 290 när SKL, Sveriges kommuner och landsting, rankat kunskaperna bland eleverna i landet.

– Vi sjunker ju i skolresultat varje år. Nu har det gått så långt att folk drar sig för att flytta till Västerås eftersom de är rädda för att deras barn då ska få undermålig undervisning. Vi är sämre än alla jämförbara städer, sa Jesper Brandberg (L) som ville ha svar på varför skolan i Västerås har så svaga resultat.

Läs VLT:s ledare: Styrkvartetten var pressad om äldreomsorg

Det fick han dock aldrig. Men fick löftet av Anders Teljebäck att denna satsning ska ge effekt:

– Fler elever ska få godkänt. Vi ska inte släta ut dessa pengar över alla skolor. En viktning är nödvändigt. Pengarna måste gå till de mest utsatta skolorna. Där går de elever som har föräldrar med sämre utbildningsbakgrund. Eleverna får därför mindre stöd hemifrån. På dessa skolor har vi de största kunskapsutmaningarna.

Vicki Skure Eriksson (C) är ordförande i grundskolenämnden:

– Vi har jobbat hårt med att få vår budget i balans och det har vi lyckats med. Dessa pengar kommer därför inte att behöva täcka något underskott utan blir verkligen ett uppskattat tillskott.

Flera talare saknade däremot extra satsningar på äldreomsorgen och refererade till VLT-artikeln att hemtjänstpersonalen tvingas kissa i skogen för att hinna med arbetsdagen.

– Ekonomiskt satsar Västerås 15 procent mindre än genomsnittet av alla kommuner. Vi har kommit till vägs ände när det gäller besparingar i äldreomsorgen. I stället måste det tillföras mer pengar, sa Bengt-Åke Nilsson (L).

– Kanske måste vi titta på att öka resurserna, medgav Anders Teljebäck som konstaterade att underskottet i äldrenämnden inte längre ökar i samma takt som år 2015 då man var tvungen att strama åt ordentligt.

Men någon särskild satsning på äldreomsorgen finns det dock inte i denna budget.

Om ett par år räknas kommunen med ett betydligt sämre ekonomiskt läge.

– Hur ska kommunen förbereda sig för svårare tider. Det vill jag ha en belysning av, sa Erik Ödmansson (L):

– Vi förbereder oss för detta. Vi startar budgetarbetet för 2018 nu i december. Efter årsskiftet får sedan nämnder och styrelser ta fram förslag för att vi ska få en budget i balans år 2018, svarade Teljebäck.

___________________________________________________________________

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare – och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.