Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunledare lärde sig medborgardialog i diktatur

En grupp Västeråspolitiker och tjänstemän har i höst besökt Kina. Syftet med resan var att lära sig om ”lokal demokrati” och ”medborgardialog”. "De har ett långtgående system när det gäller klagomålshantering", säger Elisabeth Unell (M).

Västerås kommun gjorde i september ett nytt besök i Jinan i Kina. Detta är en del i ett projekt där Jinan och Västerås ska samarbeta för att utveckla ”lokal demokrati” och ”medborgardialog”.

Västerås kommun har tidigare besökt Jinan hösten 2015 och i våras var en grupp från Jinan på besök i Västerås.

– Mest intressant med den här resan, just nu, var att vi fått med näringslivsfrågorna, säger Elisabeth Unell (M), oppositionsråd, som var med i Kina.

Delegationen besökte en anläggning för sopförbränning och tanken är att kineserna kanske vill göra affärer med Mälarenergi som kan mycket om sopförbränning.

Kina är en diktatur som har fått skarp kritik av rörelsen Amnesty International. Amnestys årsrapport ger många exempel på våld, hot, trakasserier och godtyckliga gripanden av människor som tillhör oppositionella grupper i Kina.

Projektet för utbyte om lokal demokrati finansieras av svenska staten via organisationen ICLD. Tanken är att det ska vara ett ömsesidigt utbyte. Frågan är vad svenska politiker och tjänstemän kan lära sig om demokrati av en diktatur.

– Det är inte en demokrati på något sätt, säger Elisabeth Unell.

Elisabeth Unell menar att det trots detta var lärorikt att se hur de kinesiska myndigheterna tog emot synpunkter från medborgarna. Västeråsdelegationen besökte ett callcenter i Jinan där myndigheterna samlar in synpunkter. Människorna tillåts ha åsikter i små frågor så som utformningen av parkerna.

– Den systematik de hade för att hantera synpunkter kan man absolut lära sig av, säger Carin Lidman (S), kommunalråd, som också var med på resan.

Carin Lidman säger att delegationen också såg till att visa vad det finns för fördelar med ett demokratiskt system. Hon har dock svårt att ge några konkreta exempel på hur det gjordes.

– Vi hade samtal hela tiden med företrädare för Jinans kommun. De är väl medvetna om att våra system skiljer sig åt, säger Carin Lidman.

Läs även: Ledare: Kina är viktigt i världen men är en diktatur