Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunvalet en rysare

 
Val 2010
Visa alla artiklar

45 röster – det är allt som skiljer blocken åt i kommunalvalet. Valnatten gav de rödgröna ett mandats övervikt, men allt kan förändras när förtidsrösterna räknas i slutet av veckan.

Valet till kommunfullmäktige har utvecklat sig till en raffinerad rysare.

Elisabeth Unell (M) noterade besviket att de borgerliga faktiskt fick flest röster totalt i kommunalvalet: 47,2 procent mot de rödgrönas 46,2. Men röstfördelningen mellan valkretsarna blev olycklig ur alliansens synvinkel.

– Jag kan konstatera att vi betalat ett väldigt högt pris för våra mandat, sa hon.

Men än har hon inte givit upp. Enligt Unell, som beskriver sig själv som ”sifferfreak”, skiljer det bara 45 röster i Västerås västra valkrets för att ställningen mellan blocken ska bli 29–29 i stället för som nu 30–28 till de rödgröna.

På fredag – eller möjligen nästa måndag – har länsstyrelsen räknat färdigt de förtidsröster som avgavs på själva valdagen, samt utlandsröster. Dessutom kan enstaka röster som ogiltigförklarats av valförrättaren komma att förklaras giltiga igen. Först när detta skett är valet avgjort.