Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsert med stort hjärta

Trumvirvelspulsen jagar genom kroppen, skolbarn har skrivit känslofulla dikter och i Konserthustaket hänger röda dassdörrhjärtan. Det är kärlek i kroppen, på papper och i musiken.

Tänk på en tummad skolkatalog där klassbilden på Han Den Snygge eller Hon Den Fina liksom bläddrar fram sig själv. En skymningsröd gerbera där blombladen faller och en röst mumlar mantralikt: ”älskar, älskar inte…” Tillsammans med Västerås sinfonietta och dirigenten Alexander Hanson funderar Vera, Cecilia och Ellen omkring kärleken som fenomen och diagnos. Känslorna förstärks av Västerås sinfoniettas tolkningar av Schubert, Beethoven och Nino Rotas Speak softly love (för övrigt ledmotivet till filmen Gudfadern, vilket sätter duktig fart på associationsbanorna under konserten).

Kärlek känns, menar tjejerna. De vill veta allt om kärlek och vad de ska göra, säga och skriva för att bli ihop med någon.

Skolbarn från Västerås har skrivit kärleksdikter och trion läser några högt. Mer kärlekspoesi sitter uppnålad i Konserthusets foajé där små blyertsbokstäver rymmer stora ord. Om killar, tjejer, favoritkaninen och de fladdrande fjärilarna i magen, lyckan inuti.

Föreställningen håller en bra nivå, blir aldrig smultronsöt eller svidande svart, inte ens när en jättesax klipper av kärleksparet på mitten och snittar ett ”vi” till två fria, ensamma ”jag”. Den tar upp identitetsfrågor, att bevara sina egna intressen och vänskaps relationer vid liv.

Allt handlar om konsten att läsa hjärtats kompass utan redskap; att dumpa datorn vid dejtandet eller fimpa det förtäckta flörtandet på Facebook och på naturlig väg tända några eldar här och var i vänkretsen.

Vad: Heartbeat Boom Bang med Västerås sinfonietta och Markatta Musikteater

Var: Västerås Konserthus

När: I lördags