Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Könsorden haglade och jag blev spottad på”

Folk jagas och spottas på. Kallas ”jävla hora”. Stenar har slängts genom köksfönster, bilar repats. Boende på Tulpangatan vittnar om terror från grannhus. Rädsla gör att ingen vågar träda fram.

Gångvägar slingrar mellan husen och Tulpangatan på Norra Gryta är på ytan en idyll. Men bakom många fasader råder rädsla. Den sociala oron i området har skapat otrygghet. Men ingen av de villaägare VLT talar med vågar säga sitt namn i rädsla för att trakasserier ska eskalera.

De problem som beskrivs på området påstås komma från ett antal hus som sedan början av 1990-talet ägs av fastighetskontoret. Där placerar socialtjänsten personer som inte kan lösa boende på egen hand. Fastighetskontorets hus ligger tätt. Övriga villor och radhus i området är friköpta.

VLT pratar med tre villaägare:

– När jag flyttade hit var jag medveten om att fastighetskontorets hus men det skrämde mig inte, allt var under kontroll. Men det är när kommunen inte tar sitt uppföljningsansvar som det går över styr, säger en.

En annan säger:

– Jag har ringt fastighetskontoret många gånger men utan att tas på allvar. Jag har blivit ombedd att skriva ned vad som händer och skicka in redogörelsen. Jag står med bevisbördan. Varför?

VLT har läst den inskickade rapporten från hösten 2014. Där beskrivs fyllebråk och slagsmål, möbler och porslin som kastas. En lösspringande kamphund skrämmer förbipasserande.

Klagomål till grannar följdes av att ägarens bil blev kraftigt repad. En polisanmälan följdes av en tung sten som krossade ett köksfönster. Andra vittnesmål: bilar kör snabbt på gångvägar och barn får kasta sig undan. Nedskräpning och krossat glas på gräsmattor är vardag.

En tredje villaägare säger till VLT:

– Jag blev förföljd av en berusad på min väg hem från parkeringen, könsorden haglade och jag blev spottad på. Och vi har aldrig haft med varandra att göra.

De kritiska villaägarna understryker att problemet inte handlar om etnicitet, inte heller en principiell ovilja mot hus där socialtjänsten hjälper familjer med boendet.

– Det har tidigare bott familjer i området som placerats av socialtjänsten och där allt gått bra. Det här handlar inte om intolerans utan om kriminalitet och en vägran att följa regler. Men fastighetskontoret och socialtjänsten tar inte sitt ansvar här, säger den som nyligen blev bespottad.

Fastighetskontorets hus klassas som ”övergångs-boenden” och har bytt hyresgäster under åren. VLT har talat med några av dem som nu bor i de husen. En av hyresgästerna skrattar och blir sedan upprörd:

– Det här är löjligt, jag har aldrig fått klagomål från fastighetskontoret. Men jag har mycket emot mig här i området.

I ett annat hus blir familjefadern chockad och tydligt ledsen. Han ställer sig helt frågande till kritiken och ifrågasätter utpekandet av just dessa hus, problemen kan ju komma från andra håll, menar han.

– Vi trivs här! Vi respekterar alla och de respekterar oss. Är det någon som har synpunkter på det vi gör, varför kommer de inte bara hit och knackar på?

Läs också:  "Ett villakvarter måste tåla mycket integration"

Sociala bostäder

Fastighetskontoret i Västerås äger cirka 280 bostäder, såväl villor, radhus som bostads-rätter, för sociala ändamål. Bostäderna är spridda över staden men på vissa håll kan fastighetskontoret ha flera bostäder på samma gata eller i bostadsrättsförening. Större delen av bostadsbeståndet är inköpt på 1990-talet. Hyreslagstiftningen reglerar förhållandet mellan hyresgästen och hyresvärden fastighetskontoret men det är socialkontor vuxen som bestämmer vilka som ska komma i fråga för bostäderna och de har också uppföljningsansvaret.