Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konsten att kunna hänga rätt

Liten tavla på stor vägg? Flera i en grupp? Ska de sitta högt eller lågt? Frågorna hopas när du vill skapa en snygg tavelvägg.

Det går att hänga tavlor snabbt och enkelt hemma, förutsatt att du vet vad du vill. Olika sätt rekommenderas i olika handböcker. Som att följa gyllene snittet eller att hänga flera bilder i olika grupper.

Konstnären Anders Hultman litar på instinkten snarare än följer rekommendationer när han ska hänga konst.

– Jag har mina favoritsätt. Vissa förordar att hänga efter överkant- eller underkantslinjen. Men det blir inte snyggt i ett hem. Flera stora tavlor som hänger lika långt från taket blir fult till och med, säger Anders Hultman övertygande.

– Ligger tavlorna i linje lika långt från golvet känns det som om de står på något. Stor, liten, stor i underkantslinje ser jäkligt konstigt ut, säger han.

Framför sig har Anders nu en tom vit vägg som han ska fylla för att visa oss hur man gör. Han följer gyllene snittets regel. Men det är inte hugget i sten.

– Jag följer inte receptet stenhårt utan hänger lite högre än efter mittlinjen på väggen på ett ungefär. Hamnar bilden för högt tar jag ner den.

Hultman tar den största målningen i ett rum först.

– Stora målningar är underskattat hos folk. Ge gärna en stor målning en hel vägg, tipsar Hultman.

Han varnar dock för att hänga tavlor för högt upp.

– Då tippar den så att säga över en.

Ovanför soffan eller tv:n är svåra placeringar.

– Skapa gärna ett litet mellanrum mellan soffa och tavla så behöver inte soffsittaren slå huvudet i tavlan.

Anders mäter aldrig utan kör på känsla. Han litar på sin magkänsla även när han ska hänga flera mindre tavlor i en grupp och placerar ut dem godtyckligt på golvet.

– Smaken är förstås olika. Jag komponerar dem snyggt i en ruta och följer då gyllene snittet.

För att skapa spänning på en vägg kombinerar han färger och motiv i dramatiska konstellationer.

– Jag dramatiserar genom att ställa målningarna mot varandra och försöker hitta sammanhang som betyder något

– Flera landskap på rad blir bara hela havet stormar. Allt tar ut allt.

Själv blandar han gärna abstrakta motiv med föreställande.

– Det lyfter faktiskt. Häng dramatiskt och djärvt. Tjonga till med något. Häng foto eller grafik mellan målningar. Det kan ju bara bli rätt eller fel, och då är det bara att ändra på det.

Vanligt är att människor låter tavlor sitta där de alltid suttit samt föredrar spartanskt med konst i sina hem.

– Flytta om mer och skaffa nytt. Man ska ha fullt med bilder på en vägg, säger jag självklart som konstnär, säger Anders självironiskt.

– När bilder hängt för länge växer de in i väggen. Folk hänger i regel för lite vilket får det att se rätt tomt ut. Byter de ut en målning hänger de upp den på den gamla spiken där den tidigare hängt. Det ser bara konstigt ut. Flera i en grupp?