Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Konster på is

IFK Västerås konståkningsklubbs våruppvisning ägde rum i lördags. Årets tema var inspirerat från filmernas värld.
– Det gick jättebra, säger 10-årige Andreas Karlsson.

I en nedsläckt och stämningsfull ABB Arena Nord visade över 150 ungdomar upp sina färdigheter under en nästan två timmar lång uppvisning.

Med större publik än någonsin bjöd alla IFK Västerås medlemmar, från skridskoskolan till tävlingsåkare på elitnivå, på en show helt i filmens tecken. Bland annat fick man se Lejonkungen, Charlie Chaplin och James Bond på isen.

Glittrande scenkläder, piruetter och väl intränade koreografier visades till kända soundtracks från bioduken.

Johanna Jansson, 13, Maria Smedberg och Andreas Karlsson, 10, har precis kört sina nummer som Star Wars-hjältar och Laban-spöken.

– Det gick jättebra, innan jag skulle ut på scenen var jag så himla nervös att jag skulle ramla, men det försvann så fort jag kom ut på isen. Skulle man ramla så får man försöka att inte tänka så mycket, hoppa upp, se glad ut och göra sitt bästa igen, säger Andreas.

– Släkt sitter ju i publiken och det gör att man blir ännu nervösare, men det är roligt för man är nervös på ett bra sätt, säger Johanna.

Som stadens enda konståkningsklubb anordnar IFK Västerås två traditionella uppvisningar om året, en till jul och en säsongsavslutande på våren. Inför dagens uppvsning har det tränats i fyra veckor, men den tuffa säsongen började redan i augusti.

– Vi har träning sex gånger i veckan och tävlar någon gång i månaden, så konståkningen är i stort sätt hela vårt liv under vinterhalvåret. Man får åka direkt från skolan till träningarna och hinner nästan aldrig vara med kompisar, säger Maria.

– Men det gör inte så mycket, man har ändå några av sina bästa kompisar här på klubben. Vi satsar ju stort och kommer säkert hålla på med det här hela livet, kanske till och med hamna i elitnivå och få tävla i SM, så det är helt klart värt all träning, säger Johanna.

IFK Västerås KK:s huvudtränare Theresia Kensert meddelar att säsongen må vara över, men att planeringen redan är igång inför nästa års satsning på en ännu större isshow.

– Då ska vi bygga om hela arenan till en teaterplats med specialljud, ljus och kulisser över hela isen, spotlights som följer åkarna och hela föreställningen är uppbyggd efter en historia. Isshowen kommer att bli av någon gång i skiftet mars-april 2011, säger Theresia om framtidsplanerna.